Konya
°C
Yeni Meram

STRESİN ADET DÜZENİNİ BOZDUĞUNU VE ADET GECİKMESİNE NEDEN OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

STRESİN ADET DÜZENİNİ BOZDUĞUNU VE ADET GECİKMESİNE NEDEN OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
04.12.2021 01:26
04.12.2021 08:48
10
11698
ABONE OL

Özellikle son dönemlerde hepimizin içinde bulunduğu pandemi süreci ve beraberindeki endişe ve stres bazı sorunlar için tetikleyici olabiliyor. Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsünü de etkilemektedir.
Stres,adet gecikmesine yol açtığı gibi birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir. Aşırı stresli dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır, yumurtlama olmadığında ya da geciktiğinde adet de gecikir.
21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumları adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.
Adet düzensizliği her zaman altta yatan bir soruna işaret etmeyebilir. Örneğin, üreme çağı dediğimiz ilk adet görme ile menopoz dönemi arasındaki dönemin ilk yıllarında ve son yıllarında adette düzensizlik daha sık görülüyor. Bununla birlikte stres, hızlı kilo alıp verme, aşırı egzersiz yapma, doğum kontrol hapı kullanımı, rahim içi araçlar gibi nedenlerin adet düzensizliği sorunlarına neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.Adet düzensizliği olan bir kişide muayene ve yapılan tetkikler sonucunda altta yatan başka bir neden yoksa sadece strese bağlıysa ve anemisi (kansızlık) yoksa hastayla görüşerek tedavi vermeden bir süre beklenebilinir. Strese bağlı adet düzensizlikleri stres ortadan kalktığında, kendiliğinden düzelebilir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.