Konya
°C
Yeni Meram

STRES DEYİP GEÇMEYİN!

STRES DEYİP GEÇMEYİN!- Kudsi ÖNCÜ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.12.2021 01:24
01.12.2021 09:29
0
5640
ABONE OL

Stres; beklenmedik zamanda beklenmedik bir olayla karşılaşılması halinde kişide biyolojik,fiziksel ve psikolojik tepki oluşturan eksojenik/dış kaynaklı veya endojenik/iç kaynaklı uyaranlar kümesidir.
Uyaranların çeşitililiği kadar,uyarılanların da tepkileri farklıdır.Sosyal statü itibariyle insan popülasyonu oldukça zengin,karmaşık karakter/kişilik çeşitliliğine sahiptir.
Karakter/kişilik nedir?
Bireyi tanımlayan anlayışlar ve davranışlar kümesine karakter diyoruz.
Huylu-huysuz,cömert-cimri,edepli-edepsiz,vefalı-vefsız,akıllı-akılsız,insaflı-insafsız,sabırlı-sabırsız, vs.Daha binlerce karakter nitelemeleri sayılabilir.
Stresin insanlar üzerindeki etkisi ve stresi yönetebilme kabiliyeti ve kapasitesi oldukça farklıdır.İnsanın karakterleri/kişiliğiyle çok alakalıdır.
İnsan sosyal varlıktır,münferit yaşama göre değil,toplu yaşama göre dizayn edilmiş ve programlanmıştır.Sadece kendi türüyle değil,hayvanat,bitkiler,mikro canlılar,hatta tüm cansız varlıklarla içice yaşama planlanmıştır.İşte bu birlikte yaşam olgusunun dengesine, ekoloji/eko sistem diyoruz.Eko sistemi oluşturan,başta insan olmak üzere bütün olgular değişim,dönüşüm ve yenilenme süreci içindedirler. Küresel düzeyde jeolojik, biyolojik, fiziksel ve ekolojik denge içinde yaşıyoruz.Dolayısıyla sosyal varlık olmamızın gereği, insanlık bu değişimlerden etkilenmektetedir.
Bu değişimler insanların ihtiyaçlarını, mutluluk algılarını,beklentilerini değiştirdiği gibi karakterlerini de değiştirmiştir.
Günümüzde uyaran çeşitliliğinin artması stres olgusunu artırmıştır.Aslında stres başlagıçta fonksiyonel bir hastalıktır.
Hastalıkları sebeb-sonuç ilişkisine göre üçe ayırabiliriz.
1-Fonksiyonel hastalıklar;
Görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerde hiç bir bulgu olamayan, ancak kişinin bir takım şikayetler kümesiyle rahatsızlığını ifade ettiği hastalıklar gurubudur. Stres,depresyon, anksiete,huzursuz bacak,panik atak,vs.Daha onlarcasını saymak mümkündür.Polikliniklere başvuran hastaların%60 dan fazlası bu gurup hastalardır.
2-Fizyolojik hastalıklar;
Gürüntüleme tetkikleri normal,ancak laboratuvar tetkiklerde bozukluk mevcuttur. Diyabet,guatr,diğer endokrin hastalıklar, kansızlık.vs.
3-Organik hastalıklar;
Çıplak gözle veya görüntüleme tekniğiyle elde edilen veriler bozuk,çoğu zaman laboratuvar tetkikleri de bozuk olduğu hastalık guruplarıdır.Kırıklar,çıkıklar,safra ,böbrek taşları,tümörler,vs.
Stres başlangıçta tetkiklerde hiç bir bulgu vermeyen bir hastalıktır. Ancak uzun süre yoğun strese maruz kalmak kişide zamanla kalıcı,ağır fonksiyonel,fizyolojik ve organik hastalıklara neden olur.
Depresyon, anksiete,panik atak,obsesif kişilik bozuklukları,obezite,hipertansiyon, kalp damar hastalıklar,özllikle kadınlarda hormon bozuklukları,tümör-kanser oluşumları,romatizmalı hastalıklar,inmeler/felçler.


Değerli okurlarım/dostlarım, bu hafta temel bilgilerle hastalıkların stres ilişkisini anlattım.Önümüzde ki hafta stresin hangi sistemler üzerinde fizyopatolojik/işleyişi bozması ile ilgili bilimsel boyutunu anlatacağım.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.