Konya
°C
Yeni Meram

SİLLELİ SAZ VE SÖZ ÜSTADI İBRAHİM BERBEROĞLU

SİLLELİ SAZ VE SÖZ ÜSTADI İBRAHİM BERBEROĞLU- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
17.08.2021 01:22
16.08.2021 13:29
0
3111
ABONE OL


Konya Musikisine Konya'ya özgü mızrabı ile sanatını icra eden saz ve söz üstadı rahmetli babamın da öz dayısı olan Silleli İbrahim Berberoğlu 1890 yılında Konya'da doğmuştur. Bir yaşında iken o yıllar önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Sille'ye taşınmışlardır. Dokuz yaşlarında cura ile tanışmış ve Konya musikisinin ileri gelenleri arasında yerini almıştır. İbrahim Berberoğlu 20. yüzyılda Konya aşıklık geleneğine sazı ile hizmet etmiş halk sazlarındandır. 8 yıl askerlik yaptıktan sonra saz bağlama ud ve kanunda en güzel eserleri icra etmiş bir sanatçı idi. Askerliği sırasında İbalı çavuş gibi o yılların meşhur saz üstatlarından ders almış ve kendini çok iyi yetiştirmiştir. Ankara TRT radyosunda çok kez canlı yayınlara katılarak Konya türkülerini tanıtmakta çok faydalı olmuş, bir çok kendi eserleri de TRT tarafından kayda alınmıştır. TRT sanatçısı Bedia Akartürk'de eserlerini en iyi icra eden sanatçıdır. Bir gün TRT sanatçısı Nurettin Sarısözen rahmetli Berbeoğlu’nu TRT’ye davet eder. Sabahın erken saatlerinde TRT’'nin o yılda tek binasının önüne gelir oturur. Başlar Sarısözeni beklemeye. O sırada TRT’ye gelen diğer sanatçılar tabi doğal olarak İbrahim Berbeoğlu’nu tanımazlar. Fakirlik var o yıllarda, rahmetlinin kıyafeti de aman aman iyi değil. Konya şivesi ile ayağında "gıl don", üstünde bir işlik( gömlek). Tabi binaya gelenler gelen bu kişiyi bilmedikleri için bunu dilenci zannettiklerinden önüne 15-20 kuruş para atarlar. Bunu gören rahmetli üzülse de belli etmez. O sırada Nurettin Sarısözen gelir binaya. İbrahim Ağa'yı oturur vaziyette görünce hemen eline sarılır. Sayın hocam, hoş geldiniz; Nasılsınız, çok mu beklediniz beni deyince, bunu gören diğer sanatçılar şaşırırlar. Sarısözen’e kim bu kişi, neden bu kadar önem verdiniz deyince Sarısözen; “İşte bu kişi atmaya çalıştığınız ama beceremediğiniz Konya mızrabını en iyi icra eden Silleli İbrahim Berberoğlu Ağa der. Şaşırırlar TRT’deki bu kişiler ve hemen özür dilerler. Binaya geçip TRT arşivlerine hatıra kalmak ve Konya kültürüne hizmet amaçlı kayıt yaparlar. Birçok türkü sözleri ve besteleri vardır. Bülbül, Durnalar, Menteşeli , Barakanın Alt Yanı Bahçalar gibi hala Konya Barana Ekipleri tarafından çalınıp icra edilen bu eserler asla unutulmadı ve unutulmaz da.

İbrahim Berberoğlu, Konya’da o yıllarda Kızlı Kahve denilen yerlerde ve zaman zaman da Konya Halkevi'nde çok kez konserler vermiştir. Rahmetli uzun yıllar, rahmetli eşi Şerife Berberoğlu ile beraber 13 yıl, eşi de 14 yıl yatalak olarak kalmışlar, oğlu rahmetli Konya'mızın duayen gazetecilerinden olan Mevlana Metin Berberoğlu’nun eşi halen İstanbul'da yaşayan Gülsen Berberoğlu tarafından hiç bıkmadan bakılmışlar, o yıllar Gülsen Berberoğlu da Türkiye'de yılın gelini seçilmişti. Rahmetli Berberoğlu 1966 yılında vefat etmiştir. Kabri Musalla Mezarlığı Parsana Camisi girişinde hemen yolun başındadır. Allah rahmet eylesin. Konya musiki kültürüne yaptığı değerli çalışmaları, eserlerin bu güne gelmesine vesile olması dolayısı ile şükranlarımızı sunarız.

Berberoğlu’nun en çok sevilen ve hala icra edilen Menteşeli türküsünün sözleri ile satırlarıma son verirken, saygılar sunuyorum siz değerli okuyucularımıza.
Menteşeli menteşeli
Kül oldum derde düşeli
Üç yıl oldu yar gideli
Kaldım evlerde yalnız

Loras’tan bir bulut ağdı
Sulu sepken karlar yağdı
Hep yolcular hanlarda kaldı
Kaldım evlerde yalnız


Derviş olsam geysem hırka
Kimsem yok ki versem arka
Götürdüler Şam'a ve Şark'a
Kaldım çöllerde yalınız (yalnız)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.