Konya
°C
Yeni Meram

SİLAJLIK MISIR

SİLAJLIK MISIR- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.09.2021 01:40
21.09.2021 14:42
0
2855
ABONE OL

Konya Ovası'nda, ekimi yapılan silajlık mısırın üreticilerimiz tarafından hasadı başladı. Bölgemizde yem ihtiyaçlarının karşılanmasında silajlık mısır önemli bir yer tutmaktadır. Alternatif üründen ziyade ana ürün olarak üretimi hızla artmaktadır. Silajlık mısırın süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem bitkisi olmasından dolayı üreticilerimiz tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Bölgemizde kuraklıktan dolayı üreticilerimiz istediği verimi yakalayamamış bitki kök bölgesinin ihtiyacı olan suyu zamanında bitkiye uygulayamamış dolayısıyla verim %50 düşmüştür. Üretimde verim azalmasının nedeni olarak üreticilerimiz kuyu olan yerlerde dahi toprağın suya doymadığını verimin düştüğünü, yerli tohum kullanmak istediklerini, girdilerin çok pahalı olduğunu çocuklarının çiftçilik yapmak istemediklerini çocuklarının Konya’da sanayi, tekstil vb. işlerde çalıştıklarını çiftçi ziyaretlerimde dile getirmişlerdir.
Kısaca silajlık mısır tarımını hatırlayalım:
Silajlık mısır olarak ekilecek mısır çeşidine üreticilerimiz dikkat etmelidir. Dikkat etmeleri gereken özellikler uzun boylu, bol yapraklı, bol tane içeren koçanlar olması sapların fazla kalın olmaması. Silajlık mısırda koçandaki tane miktarının fazla olması çok önemlidir çünkü Silajın beslenme değerinin %70’i koçandan elde edilmektedir. Kuraklığa dayanıklı dekara verimin yüksek olduğu, sertifikalı tohum çeşitleri tercih edilmelidir. Üreticilerimiz tohum yatağını hazırlarken tarlalarını sonbaharda derin sürüm soklu pullukla ( 22,5 cm ) İlkbaharda ise kazayağı tırmık ile yüzlek (8-10 cm ) sürüm yaparak tohum yatağını hazırlayabilirler.
Ekim tarihi Nisan sonu–Mayıs aylarının ortası olarak tavsiye edilmektedir. İkinci ürün ise ekim tarihi Temmuzun ortasına kalmamalıdır. Ekimde dekara 4-5 kg silajlık mısır tohumu kullanılmalıdır. Silajlık mısırda sıra arası mesafe 60-80 cm, sıra üzeri mesafe ise 10-15 cm’dir.
Silajlık mısır gübrelemesinde Ekimle birlikte azot fosfor içeren gübrelerden dekara 40-50 kg veya demir çinko katkılı kompoze gübrelerden dekara 30 -40 kg . İkinci çapalamada dekara 25 kg üre . demir ve çinko katkılı gübrelerden ekimle beraber verilmemiş ise ilaçlama ile birlikte iz elementlerini içeren gübrelerin verilmesi verimi artıracaktır.( Toprak analiz sonucuna göre gübreleme yapılmasını tavsiye ederim.)
Silajlık mısırda çapalama ve boğaz doldurmaya dikkat etmeliyiz, çapadan sonra yabancı ot varsa ruhsatlı yabancı ot ilacını üretici kayıt defterimizde kayıt altına alarak kullanmalıyız.
Ekimden sonra toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşturmayacak şekilde ilk sulamayı yapmalıyız. Mısır bitkisine 30-40 cm boylandığında, mısır püskülleri görüldüğünde, süt olum devresinde mutlaka su verilmelidir. En alt sıradaki iki yaprağın kurumaya başladığı taneler süt olum devresinden kurtulup peynirleşme dönemi başlangıcında Koçanları soyup danelerini parmağımızın ucu ile ezdiğimizde ezilebilmeli ancak süt bırakmamalıdır. Hasat edilen belli boy ve ebatlardaki makine ile parçalanmış silajlık mısır üst üste sıkıştırılarak istiflenir. Hava almayacak şekilde üzeri polietilen örtüyle örtülerek toprakla kapatılır.
Kuraklığın giderek attığı bu dönemlerde silajlık mısırın üretiminde kritik kontrol noktalarına dikkat ederek emeğimizi ve girdi masraflarını doğru kullanmaya dikkat edersek verim ve kalitede başarı sağlayabiliriz.
Sağlıklı günler dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.