Konya
°C
Yeni Meram

SERTİFİKALI TOHUM KULLANMANIN FAYDALARI!

SERTİFİKALI TOHUM KULLANMANIN FAYDALARI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.05.2022 01:32
10.05.2022 16:35
0
1727
ABONE OL

Sertifikalı tohumluk denilince aklımıza tarla ve laboratuvar kontrolleri sonucunda genetik, fiziksel ve biyolojik değerlerinin standartlara uygunluğu belirlenmiş, tescil edilmiş çeşitlerden elde edilmiş ambalajlanmış ve etiketlenmiş belgeli tohumluklar gelmektedir. Üretimde sertifikalı tohum kullanırsak üretime sağladığı faydalardan kısaca bahsedersek;
Sertifikalı tohumluk tescilli bir çeşide ait olduğundan genetik potansiyeli yüksektir. Bu sayede gübre, su ve ilaç gibi girdilerden daha etkin olarak yararlandıklarından üretim maliyetleri düşüktür ekonomik üretim imkânı sağlarlar. Ekimde daha az tohum kullanılır: Serin iklim tahıllarında metrekarede 450-500 tohum hesabıyla dekara kullanılacak sertifikalı tohum miktarı 20-22 kg’dır. Üreticiler kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumlukları ektiklerinde daha fazla tohumluk kullandıkları için maliyet artmaktadır.
ÜRETİRKEN KAZANDIRIR
Sertifikalı hububat tohumluğu, iyi çimlenme, hızlı gelişme ve genetik potansiyelinin yüksekliği sonucu % 20-25 verim artışı sağlar üreticinin gelirini yükseltir.
SATARKEN KAZANDIRIR
Sertifikalı tohumluk kullanıldığında yüksek kalitede ürün elde edildiğinden, daha yüksek fiyattan satılır. Ülkemizde hububatta kaliteli üretim sorunu dolayısıyla dışarıdan kaliteli buğday ithali yapılmaktadır. Mahsul kalitesine; başta çeşit, tohumluk kalitesi, iklim ve toprak özellikleri, süne ve kımıl zararı, diğer tür ve çeşitler, yabancı maddeler, dane iriliği etki etmektedir. Tescilli bir çeşide ait sertifikalı tohumluk kullanıldığında elde edilen ürünün hektolitresi, protein kalitesi, enerjisi, çeşidin özelliği ile uyumlu olacağından, ürünün pazar fiyatı daha yüksek olacaktır. Hastalıklara karşı ilaçlanmış, ambalajlanmış ve etiketlenmiş sertifikalı tohumlukları üretim alanlarımızda kullanarak üretimde ve çevre sağlığında fayda sağlamış oluruz.
Üreticilerimiz sertifikalı tohum kullandığı zaman Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen sertifikalı tohum desteğinden de faydalanmış olacaktır.
Bereketli bir sezon olması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.