Konya
°C
Yeni Meram

Şeker pancarında 490 milyon TL avans

Şeker pancarında 490 milyon TL avans- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.05.2022 01:35
24.05.2022 13:36
0
1947
ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci 2022 yılı üretim sezonunda Pancar eken üreticilerimize 1 ton pancar için verilecek avans, miktarının yüzde 290 artışla 18 TL’den 70 TL’ye çıkarıldığını 3 defa ödenen avans sayısının ise 5’e çıkarıldığını, Tükşeker ile sözleşmeli tarım kapsamında 2022 üretim sezonunda pancar eken 28 bin 800 çiftçimize toplamda yaklaşık 490 milyon TL nakdi avans ödemesi pancar ekim ve sulamalarında kullandıkları elektrik ve motorin masrafları için Türkşeker tarafından faizsiz olarak verilecek olan nakdi avansların, 24 Mayıs‘ta üreticilerimizin hesabında olacağını açıklamıştır. Tüm üreticilerimize hayırlı olması dileğimle.
2022 üretim sezonunda iklim şartları dikkate alınarak şeker pancarı üretimin verim ve kalite düşüklüğüne sebep olan yaprak leke hastalıklarını erken zamanda fark etmemiz için kısaca hastalıktan bahsedeceğim.
Sahada hastalığın belirtisini nasıl anlarız?
Şeker pancarının yaşlı yapraklarında orta kısmı siyah kenarları kırmızımsı nokta gibi küçük başlayan lekenin açık kahverengiden koyu kahverengiye dönüşen lezyon şeklindedir. İlk önce tarlanın bazı bölgelerinde şeker pancarının tüm yapraklarını sarar. Daha sonra hastalığın derecesine göre tüm tarlaya öbek öbek yayılır.
Hastalığın yayılma hızını artıran etmenler nelerdir?
Aylık sıcaklık ortalamasının 20 C’nin üstüne çıkmış olması ve bölgenin çok ve sık yağış almış olmasıdır.Yapraklarda çiğ oluşması hastalığın yayılma hızını artıran etmenlerden bazıları olarak görülmektedir.
Yaprak Lekesi Hastalığının konukçuları nelerdir?
Ispanak, sirken, tilkikuyruğu ve horozibiği bu hastalığın konukçuları arasındadır.
Kültürel olarak nasıl mücadele edebiliriz?
Dayanıklı çeşitler ve sertifikalı tohumlar tercih etmeliyiz.
Zarar görmüş bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı ve hasattan sonra bitki artıkları kalmaması için derin sürüm yapmalıyız.
Konukçusu olmayan bitkilerle en az 4 yıllık ekim nöbeti yapmalıyız.
Sirken, tilkikuyruğu ve horozibiği gibi yabancı otlarla hastalık gelmeden mücadele etmeliyiz.
Yağmurlama sulamalarının gece yapılmasına dikkat etmeliyiz.
Hastalığın kimyasal mücadelesinde 2 kritik döneme özellikle dikkat etmeliyiz. Verim ve kalite düşüklüğüne sebep olacak hastalık ve zararlılara karşı tarlamızı sık sık kontrol etmeliyiz.
Üretim sezonun bol verim ve kaliteli bir dönem olması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.