Konya
°C
Yeni Meram

ŞEFİKCAN II PARKI

ŞEFİKCAN II PARKI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.07.2022 01:28
24.07.2022 13:58
0
3659
ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesinden önemli bir projenin uygulanacağı gündeme düştü. Şefikcan II Parkı’nın yapım talimatı. Öncelleri de ifade etmeye çalıştık, şehrin nüfus yoğunluğu itibarıyla en çok kullanılan parkı ya da insanların en yoğun kullandığı park, Şefikcan Caddesi üzerindeki parktır.
Büyükşehir Belediyesi parkı 3 etap şeklinde değerlendirmiş. Daha önceki dönemlerde tamamlanmış, içerisinde Kafem de bulunan I. Etap yaklaşık 50 bin metrekare civarında. Şefikcan Caddesi’nin çevre yolu çıkışındaki alan. 2022 yılında programa alınan 28 bin 543 metrekarelik bir alana sahip II. Etap, 2023 yılında programa alınacak ve yaklaşık 21 bin metrekare civarındaki  III. Etap. Bu üç etabı topladığımızda 100 bin metrekarelik bir Şefikcan Parkı tamamlanmış olacak. Ancak 2023 yılında yer olarak en yoğun inşaatın, blokların, sitelerin bulunduğu, her biri köy hatta kasaba nüfusunu içine alan blok ve siteler tam manasıyla tammalanmış olacak.
Şefikcan Parkı’nın birinci etabı olan 50 bin metrekarelik bölümü de günün her saatinde kullanılan bir park. Eksikleri yok mu, fazlasıyla var. Vatandaşın ısrarla istediği yürüyüş yollarının tartan pisti yapıldı, aydınlatması yapıldı. Ancak çimlerine bakım yapılması gerekiyor. Yürüyüş parkurlarının kenarlarına süs bitkileri dikilmiş, ekilmiş. Tavuğumuz güzel ancak yumurtlamıyor. Hep söyledik, Konyalı yakıcı güneşi sevmez, gölgede yürümek adına yürüyüş parkurlarının etrafına doğu çınarı, katalpa, akasya, pelit, ıhlamur türü ulu ağaçların, gölge yapan ağaçların dikilmesi lazım.
Karatay’da KTO Karatay Üniversitesinin yanındaki Adalet Parkı’nın pist uzunluğu bin 100 metredir ve gölgede yürürsünüz. Süs bitkilerini havuz ya da gölet kenarlarına ve çim alanlarının içine dikmekte fayda var. Şefikcan 1. Etabının bir önemli eksiği de oturulacak hiç kameriye yok maalesef. Konyalı, kameriyeye oturacak, hemen bitişiğinde de çocuk oyun alanlarında çocuğu oynayacak.
Abartmıyorum, birinci etaba en az 50 adet ahşap kameriye yapılması parkın hem kullanımını hem de fonksiyonelliğini artıracaktır. Büyükşehir belediyesinin II. Etap olarak değerlendirdiği Şefikcan Caddesi- Adakale Caddesi köşesinde kalan bölümü 2022’de tamamlanacak inşallah. Park alanında badminton sahası, tenis kortu, basket sahası, dış mekân tee bal alanı, koşu parkuru, fitness alanı, çocuk oyun alanları, havuz, tek ve çift taraflı 20 adet pergole, trambolin, piramit tırmanma parkuru ve parkın icabı olan diğer aksamlar düşünülmüş. Şefikcan Caddesi civarında oturan insanların genç nüfusu da dikkate alınarak keşke bu II. Etap park, tamamen gençlik parkı, gençlerin parkı olarak dizayn edilseydi. Spordan ve parkurlardan gün gün uzaklaşıp kafelerde yeni mekanlar edinen gençliğin bu tür parkurlara çekilmesi lazım. Onları bu tür parkurlara çekecek cazibe alanları oluşturulmalı hatta gençliğe bu tür yeni adresler bulunmalıdır.
II. etap parkımız 2022’de tamamlanacak ve büyük bir eksikliği giderecektir. Su tasarrufunu bir an unutursak, parkları gösteren de çim alanlar. Bu parkımızda sadece çim alanı toplamı 14 bin yüz metrekare.  III. Etap Şefikcan Parkı, 2023 yerine keşke programa alınıp tamamlanıverse. Zira tekrar vurgulayalım. Yüz binlerin yaşadığı bu alanlarda acil park ya da parklara ihtiyaç var. Çok devasa, maddi olarak altından kalkılamayacak da bir alan değil ki! 21 bin metrekare civarında bir park.
Yeni betonlaşma sürecinin hızlanması ve akaryakıt fiyatlarındaki küresel artışların herkesi etkilediği bu ortamda mahalle parklarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Siteler içerisinde park, mahallelerde park, semtlerde park ve daha büyük ölçekli şehir parklarının yapılması lazım. Şimdi aklıma geldi, ilçeler kendi sınırları dahilinde parklarını yaparken bir taraftan da Büyükşehir Belediyesi de büyük ölçekli parklar yapar. Büyükşehir Belediyesince bu şekilde, Meram ve Selçuklu’ya onlarca park yapılmıştır. Sahi “Karatay ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış, yapılmakta olan ya da yapılacak bir park alanı” var mıdır? Her zamanki gibi “Karatay, kendi işini kendisi halleder” yaklaşımı devam mı ediyor? Yeşiller içinde kalalım.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.