Konya
°C
Yeni Meram

SEÇİM-GEÇİM HEPSİ BİRDEN

SEÇİM-GEÇİM HEPSİ BİRDEN…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.02.2024 00:30
25.02.2024 14:38
0
2297
ABONE OL

31 Mart’ta yapılacak 2024 Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala sahada siyasi çalışmalar son sürat devam ederken bir yandan da geçim için verilen mücadele sürüyor.
Seçimlerin öncesinde 11 Mart Pazartesi günü başlayacak ramazan ayı nedeniyle çarşı pazar ramazan alışverişi için hareketlilik yaşarken fiyatların ramazan öncesi hareketlenmesi iyiden iyiye görülmeye başlandı.
Bu arada ramazan ayı öncesinde 5 Mart’ta şehrimizde başlayacak Konya Tarım Fuarı için de şehir hareketliliği dikkat çeken bir başka boyut olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak vatandaş olarak bizleri ilgilendiren en önemli konu, piyasaların ramazan ayarı konusu oluyor. Her ne kadar fiyat denetimleri yapılıyor olsa da, yeterli ve caydırıcı sonuçların çıkmaması ister istemez vatandaşa bir şekilde yansıyor.
Çarşı pazarın nabzını çok iyi tutan vatandaş, hangi ürünün fiyatının geçtiğimiz haftalarda ne kadar olduğu ve ramazan öncesi haftalara ne kadar yansıdığını hiç şüphesiz çok iyi analiz ediyor. Dolayısıyla da sesini çıkararak da duyurmaya çalışıyor.
Normal zamandaki bahane ve gerekçeli fiyat artışları bir şekilde kendini sübvanse ediyor ancak Ramazan Bayram gibi özel ve hassas zamanlarda gerçekleşen artışlar fırsatçılık ve vicdansızlıktan başka bir şey değil.
Bu fırsatçı ve vicdansızlar biliyorlar ki, vatandaşın ramazan ayına özel aldığı belli başlı temel gıda ihtiyaçları var ve bunlar bir şekilde mecburen alınacak. Ama öyle ama böyle bir şekilde fiyat etiketlerine ramazan tarifesi yansıtılıyor. Bu da ister istemez piyasalara duyulan güveni olumsuz etkiliyor.
Bu nedenle böyle vicdansızlara fırsat vermemek için piyasaların çok iyi bir şekilde denetlenmesi normal zamanlardan daha fazla şart. Çünkü gerçekleşecek ani ve sık denetimler vatandaşa yansıyacak ve ramazan ayını huzurlu bir şekilde idrak edecek.
Normal zamanlarda yok asgari ücret artışı yok dolar yok altın vs. diyerek maliyetleri etkileyen gerekçeler anlayışla karşılanıyor ancak bunun üzerine bir de özel tarifeler eklenince işte bu insanın zoruna gidiyor, çileden çıkarmaya yetiyor.
Yazımın başlığında da ifade ettiğim gibi hem seçim hem geçimin birlikte yaşanacağı mart ayı, bu nedenle önemli bir zaman olma özelliği taşıyor.
Öncelik elbette geçim ancak seçime de huzurlu bir düşünce ile gitmek önemli. Sonuçta yaşadığımız şehrin 5 yıllık yönetimi konusunda tercihimizi kullanıp buna göre yaşantımızı sürdüreceğiz.
Şehrimiz için yönetecek kadro konusunda her ne kadar sıkıntı söz konusu olmazken henüz şehrini hangi kadroya teslim edeceği konusunda kararsız olan şehirlerin var olduğunu da görüyorum. Bunun için şehrimizi bu anlamda şanslı bir şehir olarak görüyorum.
Geçtiğimiz haftalarda Selçuklu ve Meram Belediyelerimizin görevde oldukları süreçte yaptıklarını anlattıkları sunumlarda bu şansı daha iyi görmek mümkün oldu. Her ne kadar merkez ilçe belediyeleri demiş olsak da yapılan birçok hizmet ve yatırım birçok şehirde bile görülmüyor.
Sunumları dinler ve izlerken yapılan yatırım ve hizmetlerde 3 merkez ilçe ve Büyükşehir Belediyemizin uyumunu ve birbirlerini tamamladıklarını görmek de şanslı bir boyut.
Bu arada Büyükşehir Belediyesinin yeni dönem projelerini paylaşacağı toplantı da bugün gerçekleşecek. Başkan Uğur İbrahim Altay yeni dönemde yapılacak ve gerçekleşecek projelerini detaylıca anlatacak. Özellikle şehir içindeki trafiği ve taşımayı ciddi derecede ilgilendiren yeni projelerin detayları bugünkü toplantıda açıklanmış olacak.
Ancak tekrar altını çiziyorum ki, bu sürece girmeden önce vatandaşın ramazan öncesi etiket oyununa gelmemesi için denetimlerin artırılması en büyük önceliktir.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.