Konya
°C
Yeni Meram

SAVAŞ KOMEDİ DEĞİL

SAVAŞ KOMEDİ DEĞİL- Behçet BÜYÜKGÖKMEN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.03.2022 01:45
28.02.2022 14:54
0
3138
ABONE OL

Adı Volodomir Zelenski saldırı ve işgal altındaki Ukrayna'nın Devlet Başkanı. İlginç hikâyesini sizin için özetleyeyim.
Ülkesinde ünlü bir komedyen…
Belki de acılar içinde hayatını sürdüren bir halk için ilaç gibi gelmiş. Bir komedi dizisinde başrol oyuncusu...
Halkın Hizmetkârı.
Dizinin adı bu...
Dizide Zelenski başkan rolünü oynuyor. Dizi yayınlandığı gün adeta hayat duruyor. Ahali ekrana kilitleniyor. Bizdeki Kurtlar Vadisi gibi. Bu olağanüstü ilgi toplum mühendislerinin ilgisini çekmiş olmalı ki komedyen Zelenski için ve sevimli Ukrayna halkı için harekete geçiyorlar. Aynı adla bir parti kuruluyor. Dizi adıyla yani.
Halkın Hizmetkârı Partisi.
Her şey komedi tarzında ilerliyor. Genç komedyen başkanlık seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 73 üçünü alıyor.
Şaka gibi... ama gerçek...
Algıları yönetmek, bir halkı bu derece etki altına almak böyle bir şey olsa gerek.
Dizi kahramanı bir komedyen ülkenin başkanı oldu. Komedyen Zelenski Batı yanlısı idi. Hatta yandaş idi. Hatta ölümüne batıcı idi. Aynı coğrafya, aynı ırk, aynı kaderi paylaştığı Ruslara büyük bir öfke ile düşman. Bir kaç yıl önce Ukrayna’yı ziyaret ettiğimizde Lviv kentinde Rusya Devlet Başkanı Putin’in resimlerinin tuvalet kağıtları üzerine basılmış olduğunu gördüğümde şoke olmuştum. Bu arsız komedyenin sicilinde başında bir Osmanlı fesi ile ceddimize " fesli maymunlar" diye hakaret etmişliği de var.
Şimdi ülkesi her an harabeye dönerken durmadan ekranlara çıkıp kahraman (!) olma yolunda hızla ilerliyor.
Burada durduğum yeri belirlemek adına birkaç cümle kurmam gerekiyor.
Yaşananlar, gücünü neredeyse kutsayan kibirli Rusya ve onun kibirli başkanı Putin'in haksız bir saldırısından ibarettir. Kabul edilemez. Putin'in Donbass bölgesinde kurduğu oyun fevkalade özensiz bir oyundur ve Rusya açısından güç zehirlenmesine kapılmış bir devlet görüntüsü vermektedir.
Nitekim sadece Donbass bölgesindeki Rusya'ya muzahir halk için bir harekât başlattık deyip arkasından bütün Ukrayna’yı işgale kalkışmak affedilmez bir stratejik hata olarak görülmektedir. Bugünden Rusya'nın telafisi zor psikolojik, ekonomik, stratejik kayıplar verme ihtimali yüksek görünüyor.
Rusya'nın yapıp ettikleri hakkında bir sonraki yazıda daha fazla durmak istiyorum.
Benim açımdan şimdi dikkat edilmesi gereken Ukrayna'nın kendi topraklarında savaşı kabul etmesi, masum sivillerin ödeyeceği ağır bedel ve her geçen gün harabeye dönen ülkenin durumudur.
Kiev de kamyonlardan halka gıda poşeti dağıtırcasına kayıt kuyut olmadan silah dağıtılması Ukrayna liderliğinin benden sonra tufan anlayışı içinde olduğunu gösterir. Zira bu kayıtsız silahlar ileriki dönemlerde büyük istikrar ve güvenlik sorunu olarak ortaya çıkabilecektir.
İkinci olarak dikkat edilmesi gereken şey ikiyüzlü Batı'nın tiksinti verici oportünist tavrıdır. Savaş kışkırtıcılığı yap, yoksul halkın direnişi üzerinden nemalan, hizmetkârını parlatıp kahraman ilan et. Ülke harabeye dönmüş, ocaklar sönmüş ne gam.
İşin acı verici tarafı tarih boyunca onlarca kez benzer aşağılık oyunlar hep oynanmış ve olan her defasında yoksul halk kitlelerine olmuştur. Yoksul halkın çocukları ülkelerini savunmak için direnirken ruhunu batıya satmış tuzu kurular, ikbal ve istikballerini onlara bağlamış, tabasbus etmekten kaçınmamışlardır.
Yazıyı bir nasipsizin ibretlik yazısından küçük bir alıntı ile bitiriyorum.
Karar yazarı Akif Beki, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması karşısında ABD ve NATO’nun işlevselliğini değerlendirdiği bugünkü yazısında, yaşananları “Deveden büyük fil var” deyimiyle açıkladı. “Rusya’dan büyük ABD, NATO var” diyen Beki, “Ukrayna örneği, NATO güvencesi ve koruması dışında pabucun pahalı olduğunu, Türkiye’ye bile dank ettirdi” dedi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.