Konya
°C
Yeni Meram

RAMAZAN'DA DİJİTAL DETOKS NASIL YAPILIR?

RAMAZAN'DA DİJİTAL DETOKS NASIL YAPILIR?- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.03.2024 00:01
19.03.2024 15:04
0
1794
ABONE OL

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital dünya hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Akıllı telefonlarımız ve diğer dijital cihazlarımızla sürekli bağlantı halindeyiz. Ancak, bu bağlantıların sürekli olması bazen bizi stresli, yorgun ve hatta bağımlı hale getirebilir. Ramazan gelmişken, dijital detoks yapmanın tam zamanı.

Dünya çapında sosyal medya influencer’ları ve ünlüleri aslında toplumu şekillendiriyor. Gençler onların davranışları, söylemlerine kadar hepsini modelliyorlar. Aslında sadece gençler değil 7’den 70’e herkes desek abartmış olmayız. Kapalı açık yaşlı genç fark gözetmeksizin herkes “bir tık uğruna” aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar “bayağı” davranışlarla paylaşım yapıyorlar. İnsanların fıtratları gerçekten çok bozuldu.

Sosyal medyanın aşırı görgüsüzlük içeren içerikleri, düşüncesizce paylaşılan fotoğrafların gereksizliği hatta yatak odasına varıncaya kadar mahremin ortadan kalkması.. Dahası bu paylaşımların milyonlarca tarafından izlenmesi.. Akıllara ziyan.

Düşünsenize, interneti ilk defa 1993 yılında kullanmaya başladık. Daha o zaman Google bile yoktu hayatımızda. Google 1998 yılında, Instagram ise 2010 yılında var olmaya başladı. Toplamda 13 senelik aydınlanmanın hayatımızdan götürdüklerine bakınca ciddi “tehlike çanları” ile baş başa olduğumuzu düşünüyorum. Hele ki telefonunda mesaj sesini duyduğu halde hemen eline almayan kaç babayiğit var merak ediyorum.

Dijital detoks, teknoloji kullanımından uzaklaşarak zihinsel ve duygusal bir yenilenme süreci yaşamak anlamına geliyor. Bir nevi “dijital arınma” diyebiliriz.

Peki, neden dijital detoks yapmalıyız? Çünkü sürekli olarak dijital dünyaya bağlı kalmak, gerçek dünyayı ve kendimizi kaçırma riski taşıyor. Anı yaşamak yerine sosyal medyada kayboluyoruz, iş ve özel hayat dengesini kaybediyoruz ve sürekli bir bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Bu durumda insanı, ruhsal zihinsel ve bedensel olarak yoruyor. Eliniz kolunuz kalkmıyor, canınız bir şey yapmak istemiyorsa sebebi, radyasyon olabilir..

İşte dijital detoks için bazı ipuçları:

Zamanı Yönet: Cihazlarınıza sınırlar koyup, belirli saatlerde kapatabilirsiniz.

Doğayla Buluş: Yürüyüşe çıktığımızda beden hareket halinde olduğu için dijitale ihtiyaç duymayacaktır. Mümkünse bahçe ile uğraşmak kainatla bütünleşmek Zihni dindirecektir.

Kitaplara Dal: Kitap okumak hem zihnini besler hem de dijital dünyadan uzaklaştırır.

Hobilerle Uğraş: Dua, özellikle teravih namazı spor veya sanat gibi alternatif aktiviteler de hem zihne hem ruha hem bedeni iyi gelecektir.

Sosyalleş: Arkadaşlarınla vakit geçir, sohbet et. Sosyal ortamlar seni ekrandan uzaklaştıracaktır.

Unutma: Teknoloji bir araçtır, seni kontrol etmesine izin verme! Ramazan ayında yapacağınız bu detoks diğer aylarda yapacağınız detoks gibi değil. Sigara alkol dijital bağımlılık için, bu ayı çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Gazamız mübarek olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.