Konya
°C
Yeni Meram

Obezitenin kısırlığa neden olduğunu biliyor muydunuz?

Obezitenin kısırlığa neden olduğunu biliyor muydunuz?- Bülent ŞİMŞEK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
17.10.2021 15:30
17.10.2021 15:40
0
2053
ABONE OL


Obezitenin, kadınlarda infertilite ve Polikistik Over Sendromu’nu tetiklediği biliniyor. Obezite adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine de neden oluyor. Dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşmasını engelliyor. Şişmanlık, erkeklerde de sperm kalitesini düşürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Obezite ile Mücadele Eylem Planı’ batılı ülkelerin sorunu olarak bilinen aşırı şişmanlık hastalığının Türkiye’de de ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini kadınların ise yüzde 42’sini tehdit eden obezitenin getirdiği hastalıklardan biri de erkek ve kadın kısırlığı.
Fazla sayıdaki yağ hücresi östrojen dengesini bozmakta, yüksek miktardaki östrojen ise yumurtlamayı engellemektedir. Yüksek vücut kütle indeksi lokal endokrin ve metabolik bozukluk yaparak küçük yani olgunlaşma problemi olan yumurta gelişmesine sebep olur. Artan kilo ile gelişen hiperandrojenizm (vücutta testosteron gibi erkeklik hormonlarının artması) ve yumurtlama bozukluğu doğal gebelik şansını düşürür. Gebe kalmak için en ideal vücut kitle endeksi 21 - 29 dur. Vücut Kitle İndeksi = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m2) Yapılan çalışmalarla obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesiyle adet düzensizliği vakaların yüzde 60’ında bu problemin ortadan kalktığı ve adetlerin tekrar düzene girdiği belirlenmiştir.
Fazla kilo sorunu ve sağlıksız beslenme her ne kadar dünya geneli ve toplumumuzda herkes için tehdit oluştursa da anne olmak isteyen veya anne adayı kadınların başta kendi sağlıkları olmak üzere dünyaya getirecekleri bebekleri için de çok daha fazla önem arz etmektedir. Ancak söz konusu riskleri azaltacak veya ortadan kaldıracak adımlar da mevcut. Bebek planlamadan önce atılabilecek bu adımların başında beslenme kilo kontrolü geliyor.
Tüm anne adaylarının mutlu ve sağlıklı bir planlama ve gebelik süreci geçirmesini dileriz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bülent Şimşek

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.