Konya
°C
Yeni Meram

İngiltere’de Privy Konsey Ofisi

İngiltere’de Privy Konsey Ofisi- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.03.2024 00:56
07.03.2024 13:58
0
2366
ABONE OL

Her ülkenin tarihine göre idari ve siyasi yapılanma gerçekleşir. Yazılı bir anayasası olmayan, ancak geleneklerine sıkı sıkıya bağlı İngiltere (onların dilinde Birleşik Krallık) krallıkla demokrasiyi bir araya getirebilmiş, bu konuda örnek gösterilen bir ülkedir. Aşağıda bu ülkedeki dikkat çekici bir kurum olan Privy Konsey hakkında bilgiler yer almaktadır. Belki bu konuda yüksek lisans veya doktora tezleriyle Türkçe literatür artırılabilir.
İngiliz hukukunda, hükümdara ayrılmış olan yetkilerin, ayrıcalıkların ve dokunulmazlıkların kullanıldığı bir mahkeme. Bu tür mahkemeler ilk olarak hükümdarın gücünün Parlamento'nun gücünden daha fazla olduğu dönemde kurulmuştur. Yıldız Odası (The Star Chamber,) Yüksek Komisyon ve Şansölyelik Mahkemesi 16. yüzyılda önem kazanmıştır. 17. yüzyıla gelindiğinde bu kurumlara örfi hukuk mahkemeleri ve rakip siyasi çıkarlar tarafından meydan okunmaya başlanmış ve kısa süre sonra da faaliyetlerine son verilmiştir. Bunun yanında Privy Kenseyi görevlerini sürdürmektedir.
Privy Council Ofisi (PCO), Kral'a (Privy Council Başkanı olarak) ve Konsey'e Parlamento Kanunları veya Kraliyet İmtiyazları ile verilen belirli işlevlerden sorumlu olan Privy Council Sekretaryasıdır. (https://privycouncil.independent.gov.uk/privy-council-office/)
PCO, tarihi ya da başka nedenlerden dolayı Bakanların, Bakanlık Bakanları olarak bulunmak yerine Privy Counsellor olarak bulunmaları gereken Hükümet işleri üzerinde bakanlıklar arası anlaşmaya varılmasını sağlayan mekanizmadır.Konsey Başkanı Lord, altı personeli olan PCO'nun bakanlık sorumluluğuna sahiptir.
PCO, yılda dokuz planlı Privy Council toplantısı ve Kral tarafından düzenlenen geçici acil durum Konseyleri için düzenlemeler de dahil olmak üzere Privy Council işlerinin tüm yönlerini yerine getirmekten sorumludur. Temel işlevler arasında Majesteleri ve Lord Başkan için brifing hazırlanması; ve yeni Özel Danışmanların tüm atamalarıyla bağlantılı idari formaliteler; Dışişleri Bakanları ve diğer Kabine Bakanlarının atanması da dahil olmak üzere genel seçimler ve hükümet değişiklikleri öncesinde ve sonrasında prosedürel formaliteler; tüm Kraliyet Bildirileri; Kanal Adası mevzuatının onaylanması; ve İngiltere ve Galler'deki Yüksek Şeriflerin atanması yer almaktadır.
PCO, bir dizi yasal kuruma atama sürecini yönetmekten ve mesleklere giriş sağlayan kuralların ve niteliklerin onaylanmasını düzenlemekten sorumludur. Yaklaşık 1.000 adet imtiyazlı kuruluş bulunmaktadır ve bu kuruluşların yönetim belgelerinde (Kraliyet İmtiyazları ve bunlara bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler) yapılacak her türlü değişiklik Privy Council'in onayını gerektirmektedir. Bu da mesleklerin bir tür hükümet tarafından düzenlenmesi anlamına gelir ve bazı sektörlerde (sağlık, finans ve mühendislik gibi) Hükümet politikası Tüzük ve Yönetmelik değişiklikleri yoluyla uygulamaya konulabilir.
PCO ayrıca, 1992 öncesi Üniversitelerin Tüzük ve Yönetmelikleri (değişiklikler Privy Council onayı gerektirir) ile İskoçya ve Galler'deki 1992 sonrası Üniversitelerin yönetim belgelerine ilişkin sorumluluğu aracılığıyla, Privy Council'in Birleşik Krallık genelinde Yükseköğretimdeki rolünü koordine etme sorumluluğuna sahiptir. Oxford, Cambridge ve Londra gibi üniversiteler kendi Parlamento Yasaları ile yönetilmektedir ve Privy Council bu yasalar uyarınca yapılan Tüzük değişikliklerinin onaylanıp onaylanmaması konusunda tavsiyede bulunma rolüne sahiptir. Privy Council'in İskoç Üniversiteleri Komitesi de dört eski İskoç üniversitesinin önerilen yasal Yönetmeliklerini düzenli olarak değerlendirmektedir.
PCO ayrıca Manş (Kanal) Adaları ve Man Adası Kanunlarının onaylanması için Konsey'deki Kral'a tavsiyelerde bulunulmasına giden süreci yönetmekten de sorumludur.
Ayrıca PCO, Lord Başkan ve Lord Şansölye'nin çeşitli Üniversitelerin Ziyaretçisi rolüyle ilgili olarak, akademik personel üyeleri tarafından getirilen Üniversite Tüzüklerinin yorumlanması ve uygulanmasıyla ilgili sorunları belirleme sorumluluğuna sahip oldukları davaları da yönetir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.