Konya
°C
Yeni Meram

İHRACAT REKORLARIMIZ

İHRACAT REKORLARIMIZ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.06.2022 01:48
05.06.2022 12:13
0
1889
ABONE OL

2001’de ihracat rekoru kırmış ülkemiz Türkiye, 31 milyar dolar ile. 2021’de 225 milyar 291 bin 385 dolar ile yeni bir ihracat rekoru kırdık. Yani son 20 yılda ihracatta tam 7,25 kat bir artış yaşanmış. Buradan şunu çıkarmak mümkün, eskiden Türkiye belki de tek ihracat kalemimiz olan tarım ürünlerinden sanayi ürünlerine kaymış, sanayileşmiş. Afrika’ya açılmış, Türki cumhuriyetlere açılmış, ticareti gün geçtikçe öğrenmiş durumda.
Bugünlerde dünyada 229 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hatta bu ülkelerden 184 ülkeye ihracatımızı bir önceki yıla göre artırmışız. 112 ülke ile de yaptığımız ticarette ihracat rekoru kırmışız. Ülkeleri ayakta tutan, dünya ülkeleri arasındaki itibarını artıran, ekonomik gücüdür. Burada da ihracat önemlidir, üretim önemlidir. Bir taraftan tarım, tarıma dayalı sanayi, yedek parça, otomotiv, madencilik ve birçok farklı branşta üretip bunu ülkelere pazarlıyoruz. En önemlisi de son dönemde bu branşlardan silah sanayisinin öne çıkması. İnsansız hava araçları, helikopter, tank, top, füzeler ve son demde de uçak yapımı için çalışmalar sürüyor.
Konya ihracatına dönersek, öncelikle sanayicilerimizin pandemi dönemindeki fedakarlıklarını unutamayız. Hizmet sektörünün durma noktasına geldiği Konya’mızda işinden olan insanlarımıza iş verdiler, ekmeklerini paylaştılar. Ülkemiz için, üretime katkıda bulundular. Memleketin kurtuluşu, ilerlemesi, itibarı, üretimden geçiyor. Üretimin de çoğunluğu sanayide yapılıyor. Bir taraftan elektrik, doğal gaz, hammadde ve personel girdi maliyetlerinin yüksekliği ile mücadele veriyorlar. Diğer taraftan memleket için vergi ödüyorlar. Köprü yapılıyor, hizmet birimlerinin yükünü alıyorlar. Hele ki dövizle mal alıp TL ile uzun vadeli mal satan (soba imalatı gibi) sanayicimize madalyaların en büyüğünün takılması lazım. Konya sanayimiz ve sanayicimiz, özellikle rekor üstüne rekor kırıyor. Son olarak mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Konya’mız mayıs ayı ihracatında yüzde 8,93 artış göstererek 242 milyon 806 bin dolarla rekor kırdı.
Konya’mız 2020’de 2 milyar 174 milyon 822 bin 773 dolar ihracat yaparken yüzde 37, 83’lük bir artışla 2021 yılında toplam ihracatını 2 milyar 997 milyon 558 bin 229 dolara yükselterek ülke genelinde şehirler sıralamasında 11. Sıraya yükseldi.
Türkiye’mizde 2020’de 169 milyar 637 milyon 755 bin dolar ihracat yapılırken, bu rakam 2021’de yüzde 32,9’luk artış gösterilerek 225 milyar 291 milyon 385 bin dolara yükselmiştir. Konya’mız adına burada sevindirici nokta, ülke genelindeki ihracat artışı yüzde 32,9 olurken Konya’mızda yüzde 37, 83 olarak gerçekleşmiş ve rekor kırmıştır. Ancak burada menfi yönde de bakılacak olursa, nüfus büyüklüğünde Türkiye altıncısı, yüzölçümü olarak Türkiye birincisi olan Konya’mızın ihracatta Türkiye on birincisi olması kabul edilemez. Hedefimizi en azından ülke altıncısı olarak koymak durumundayız.
Şu gerçeği de kabullenmekte fayda var. Konya’nın gerçek ihracatı bu değil. İmalatı Konya’da yapılan bazı mamul ve yarı mamul mallar, başka şehirlerde başka markalar adı altında ihraç ediliyor. Konya sanayisi gururumuz. Memleket sevdalısı sanayici kardeşlerimiz, medar-ı iftiharımız. Üretimde alın terini esirgemeyen kardeşlerimiz, sizler de kahramanlarımızsınız. Konya sanayimiz şu anda 5. Organize Sanayi Bölgesi, şehir merkezinde BÜSAN, KOTTİM vb. özel sanayi bölgeleri mevcut. Ayrıca Kulu, Çumra vb. ilçelerimizde kurulan organize sanayi bölgeleri mevcut. Üretimde, sanayide birebir emeği geçenlerden Allah razı olsun. Oda başkanlarımızın, siyasilerimizin emekleri yadsınamaz. Şehrin valisi, belediye başkanları, oda başkanları emek veriyor. Konya’mız ihracat rakamlarında sürekli olarak rekor kırarak yoluna devam ediyor. Bir taraftan Konya, kendi markalarını da oluşturarak ihracat hedefini çok yükseklere çekmelidir. Bunu gerçekleştirmek için yüksek öğrenim kurumları, bilgi birikimleri, tecrübeleri, eğitimleri müsait.
Yerel yönetimlerimiz, başkanlarımız, sanayi alanları üretmede, alt yapının ihyasında ellerini taşın altına şimdiye kadar koydular, bundan sonra da koyacakları aşikardır. Emeği geçenlerden razıyız.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.