Konya
°C
Yeni Meram

HUBUBATTA ÜST GÜBRELEME

HUBUBATTA ÜST GÜBRELEME- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
06.03.2024 00:43
05.03.2024 15:45
1
2317
ABONE OL

Meteoroloji verilerine göre bölgemizde yağışların beklendiği bu günlerin hububatta üst gübreleme olarak değerlendirmek için mutlaka hububat ekim alanlarında kardeşlenmeye dikkat etmeliyiz. Sahada üreticilerimizden gelen üst gübre verelim mi sorusunun en güzel cevabı bitkimizin gelişme durumu ve meteoroloji verilerine göre bölgemizdeki yağışın durumudur.
Hububat ekim alanlarında kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemeye üst gübreleme denir. Az yağış alan bölgelerimizde sulama yapılmayacaksa üretim yapılan hububat alanlarında üst gübre bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan bölgelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticilerimizin kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada verecek üreticilerimizin ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinci üst gübreyi sapa kalkma döneminde vermeleri tavsiye edilir. Yağışların az olduğu günlerde ikinci üst gübre miktarı azaltılmalıdır. Çünkü fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve topraktaki su miktarı kısa sürede azalır ve buğdayda yanma görülür. Yağışı yeterli olan bölgelerde fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına neden olur ve pas görülebilir.
Bu yıl kuraklık ve yağışların durumu dikkate alınarak üst gübreleme bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Buğday da ilk üst gübreleme kardeşlenme döneminde azotlu gübre yağmur önünde /yağmur üstüne; kar önüne/ kar üstüne/don üstüne serpilerek atılmalıdır. Üst gübrelemede azotlu gübre kardeşlenme öncesi dönemde bitkiler zayıf iken uygulanmaz ilk üst gübrelemede ÜRE kullanılır, AN-33 veya CAN-26 ya da AS-21 kullanılmaz onlar sapa kalkma başlangıcında ikinci üst gübrelemede kullanılmalıdır.
Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımını şu şekilde sıralayabiliriz.
Çimlenme – Kardeşlenme dönemlerinde azot alınımı        % 13
Kardeşlenme – Sapa kalkma dönemlerinde azot alınımı     % 11
Sapa kalkma – Başak oluşturma dönemlerinde azot alınımı  % 60
Başak oluşturma – Olgunlaşma dönemlerinde azot alınımı     % 16’dır.
 
Üreticilerin yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemine dikkat ederek toprak analiz sonuçlarına göre üst gübre uygulanmalıdır.
Sağlıklı bol bereketli günler dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Osman Avcı
    2024-03-11 18:31:31
    Tülin Hanım, Konya'mız ve Karatay ilçemizin hali ne olacak? Bu yıl kar yağmadı; dolayısıyla atılan gübreler toprağı işleyemedi. Konya'mıza yağış ayda bir uğruyor. O da kış mevsiminde toprağı 10-15 cm. derinliğinde ancak ıslatabiliyor. Kısacası Konya'mızın ikliminin değişmez kaderi şudur. Yaz mevsiminde sıcak ve kurak geçer; kış mevsiminde kar yağmasa da soğuk ve ayaz meteorolojik havalar hakimdir. Bundan ötürü de Konyamız ve Karatay ovamızın toprağı suya çok açtır. Bu toprağı ancak yüklü bir kar yağışı veya aşırı nemli bir yağmur havası doyurur. Hele bir de Aksaray ve Ereğli yolu arasındaki (Acıdort- Divanlar-Göçü-Karakaya-Orta konak) Bozdağ Milli parkına dayanan bölgenin anatomisi beyaz kireçli toprak olduğundan epey bir zirayi bakıma ihtiyaç vardır. Bundan dolayı da bu bölgede ancak arpa ve buğday yetişebiliyor. Eğer organik gübre veya kırmızı toprak ile beslenirse, mısır, ayçiçeği ve pancar üretiminde verim alınabilir. Betül hanım sizden ricamız! Lütfen bu konuyla biraz ilgilenin. Kırmızı toprak bünyesinde nemi çok toplayacağından tarlanın gübre yönünden işlenmesine de çok yararı olur. May barajında sular çekilmiş. Barajın tabanında koyu renkli topraklar birikmiştir. Lütfen DSİ gibi ilgili makamlara bildirip, bu verimli baraj toprağını Karatayımızdaki beyaz kireçli arazilere ucuz gübre olarak dağıtın. Bu karışık işlenmiş koyu renk topraklı tarlalarda verimi bol ürünler yetişir. Ayrıca kırmızı , kahve ve siyah toprak gibi koyu renkli araziler de bol yağmur çeker. NOT: KONYA VE KARATAY ZİRAAT ODALARIMIZ Lütfen Karatay ilçemizin atıksu tesislerine yakın yerlerde orman veya koruluklar oluştursunlar. Bu hatıra ormanlarına hem iğne yapraklı ve hemide geniş yapraklı ağaçlardan 3 er metre arayla eksinler. 5-10 yıl sonra bu orman ve koruluklar Konya ve Karatayımıza hem iklimsel olumlu etki yapacak; ve hemide bu ağaçlarda tüneyen kuşlar tarlalarımızdaki zararlı böcek ve haşereler ile de doğal mücadele edecektir. Konyamızın havasını da temizleyerek; pozitif katkı sağlaması da cabası...