Konya
°C
Yeni Meram

GÜNDEMİ BELİRLEMEK

GÜNDEMİ BELİRLEMEK- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.09.2021 01:33
26.09.2021 13:01
0
2133
ABONE OL

Ne kadar hızlı değişen bir gündemimiz var. İskandinav ülkelerinin aylık, Afrika ülkelerinin yıllık gündemlerini bazen bir günde, bazen de bir haftada yaşıyoruz. Medeniyetler beşiğinde, kıtaları birbirine bağlayan coğrafyada oturmak insanımızı bir taraftan yorarken bir taraftan da zinde tutuyor, sak tutuyor. Hele ki bir de bu kadar ülke düşmanının kem gözlerinin önünde daha bir dikkatli olmak, zorunluluk.
Hafta içi oynanan maçta Konyaspor evinde ağırladığı Trabzonspor’la 2-2 berabere kaldı. Yerelde son yılların en önemli fırsatlarından birini elimizin tersiyle itmiş olduk. Uzatmalarla birlikte 90 dakika 10 kişi oynayan ve önde olduğumuz bir maçta Trabzonspor’u elimizden kaçırdık. Onca pozisyona rağmen, atılan isabetli şutlara, bu da kaçar mı dedirten pozisyonlara rağmen. Sonuçta teselli armağanı olarak, “Ama karşımızda Trabzonspor vardı. Bir puan da iyidir, başarıdır.” Kardeşim, Trabzonspor’un karşısında da Konyaspor var ve üstelik bir kişi fazla oynadı!
Ülke gündeminde ise öğrencilerin yurt problemi var. Eskilerde daha da fazlası yaşanan bir yurt problemi. 2000’li yıllardaki yurt olayı daha farklı boyutlardaydı. Bir başka ilde üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci daha sonra yurt arama telaşına düşerdi. Hele orta ölçekli şehirlerde daha büyük problem. Devlet yurdu var mı, yok. O zaman bu dar gelirli ya öğrenci evlerine yerleşecek ya da özel öğrenci yurtlarına.
Öğrenci evleri de çok farklı cemaatlerin güdümüne girmekte. Özel yurtları tercih edenler ise, FETÖ terör örgütünün ağına düşüyor. Bu yurtlarda beyin yıkama, FETÖ elebaşının kitaplarının okutulması, örgütün tüm eylemlerinde bu gençlerin kullanılması vs.
Üniversite öncesi dershanelerinde yetişmesine müsaade ettiğimiz bu öğrencileri, üniversite de örgüte emanet ediyoruz. Çare var mı? Devlet yurdu var mı?
AK Parti döneminde üniversite ve yurt kapasitelerine bakarsak 2002’de 190 adet yurt varken, 2021’de bu sayı 768’e çıkmış durumda. Yine 2002’de yurtlarda 182 bin 259 öğrenci barınırken şu anda 719 bin 520 öğrenciye hizmet veriliyor. En önemli verilerden birisi de 2002’de 76 üniversite var iken 2021 yılında devlet ve vakıf üniversitelerinin toplamı 204.
Bugün üniversitelerde yurt ve barınma yerleri ile ilgili bir gündem oluşturuldu. Bence sorunun temelinde ekonomi yatıyor. Eğitimde orta dereceli okullarda, özel okulda eğitim öğretim gören öğrenci sayısı yüzde 35’ler civarında iken şimdilerde bu oranların yarısından bahsediliyor.
Yüksek öğrenim gören gençlerimizin yurt ihtiyacı daire fiyatlarının ve kiralarının tavan yaptığı bir ortamda hakikaten büyük problem. Öğrencilerin imkanları daha elverişli olsa birkaç arkadaş bir araya gelip bir ev de tutabilirler. Ancak oradaki en büyük problem de, ev arkadaşlarının birinde virüs çıktığında ne olacak?
Bütün problemler birbiriyle ilintili. İnşaat girdilerinden dolayı inşaat maliyetlerindeki aşırı artışlar, pandemi öncesindeki daire fiyatlarını en az ikiye "katlamış" durumda. Daire fiyatlarındaki artış, kira arışlarını körüklemekte. Konya’mızda 3+1 dairelerden 2 bin TL altında ev bulmak mümkün mü?
Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda tüm genel ve yerel idareler bu yurt probleminin aşılması noktasında uğraş vermekte. Bazı belediyeler yurtların yedek kurasında olan öğrencilerin geçici de olsa barınma ihtiyacını karşılıyor. Ancak bir de bu sorunu siyasi malzeme olarak kullananlar var. Fiziki olarak da sokağa pek yakışmayan bazı figüranlarının “Yurt isteriz” serzenişlerinin şova dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Tabii ki bu işlerin kesin çözümü imkanlar ölçüsünde açılan yeni üniversite sayısı ve okuyan öğrenciler nispetinde yeni yurtların yapılması.
Özel yurt ve evlerin fiyat olarak zirve yaptığı ortamlarda, devlet yurtları tercih edilesidir. Ekonomi de bunu gerektirir.
Belki de en önemli konu, gündemin belirlenmesi. Memleket ve yerel idarelerde bulunan idarecilerimiz, gündemi belirlemekle yükümlüdürler. Konuşulacak konular, toplumda tartışılacak meseleler, insanların farklı konulardaki fikirlerinin tespiti, çıkarılması düşünülen yasaların topluma sunulması. Hülasa tüm konularda ve siyasi meselelerde gündemi oluşturmak maharet ister. Gündemi müspet ya da menfi belirleyenler, memleket idaresinde söz sahibi olurlar.
Mutlu gündemlerde bulunmak ümidiyle. Saygılar.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.