Konya
°C
Yeni Meram

BU ŞEHİRDE HAYAT VE TRAFİK VAR!..

BU ŞEHİRDE HAYAT VE TRAFİK VAR!..- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
04.10.2021 01:27
03.10.2021 15:38
0
1814
ABONE OL

Geçtiğimiz hafta şehrimiz adına yoğun gündemlerin yaşandığı bir hafta oldu. Şehir adına, kültür sanat adına ve özlenen günlerin yeniden canlanması adına birbirinden farklı projeler ve faaliyetler hayata geçirildi.
Ancak tüm bunların yanında bir sorun var, o da trafik sorunu tabii ki. Trafik konusuna girmeden önce yapılan projeler ve faaliyetler hakkında düşüncelerimi paylaşayım.
Geçen haftanın şehir adına en canlı programı hiç şüphesiz Konya GastroFest oldu. Kalehan Ecdat Bahçesi’nde kurulan stantlarda vatandaş yöreye ait birçok ürünleri görme ve tatma imkânı buldu.
“Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla düzenlen festivalde dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Mevlana’nın aşçısı Ateş Baz-ı Veli vurgusu yapıldı.
9 bin yıl önce Çatalhöyük’ten başlayarak şehir hayatını sürdürebilmiş dünyadaki nadir yerleşim yerlerinden biri olan şehrimizin tanıtımı ve turizm adına daha önemli bir destinasyon olması nedeniyle farklı yönlerin ön plana çıkması her zaman için önemlidir. Bu anlamda sadece kültür sanat ve yapının değil, artık gastronominin de turizm adına önemli bir etken olduğu gerçek. Dolayısıyla birçok şehre kısmet olmayan özellikler şehrimizde mevcut..
Günümüz yemeklerinin ötesinde çok zengin bir saray mutfağı kültürümüz var. Bunların tanıtılıp sunulması dahi destinasyon noktasında üst sıralara taşınmaya yetecektir. Saray mutfağı tanıtımı ve sunumu konusunda benim çok önceden bildiğim dünyada Selçuklu Mevlevi ve Konya mutfağının bulunduğu tek yer olan Somatçı Fihi Ma Fih Restorant var. Sevgili dostum Ulaş Tekerkaya’nın (Emîr-i Çâşnîgîr) şefliğinde şehrimize gelen yerli yabancı birçok misafire ev sahipliği yapan Ulaş Tekerkaya bu anlamdaki emeği ile de takdiri hak eden önemli isimdir.
GastroFest’i özetleyecek olursak genel anlamda güzel bir etkinlik oldu. Elbette eksiklikleri yok değil, var ama ilk olması nedeniyle bunlar önümüzdeki yıllarda daha güzel olacaktır. Ama benim dikkatimi çeken en önemli nokta, Konya olarak bu tür programlara hasret kalmışız. İki gün boyunca ziyaret ettiğim festivalde kalabalıktan ilerlemekte zorlandım. Her ay bu tür programlar olsa katılım fazlasıyla olacaktır. İlgili ve yetkili isimlerimiz bunu dikkate almaları şehir adına önemli bir detaydır.
***
Geleyim bir diğer programa…
Meram Belediyesi öncülüğünde Aymanas Mahallesi'nde hayata geçirilecek olan Turgutreis Evleri'nin başvuruları başladı. Toplamda 36 bin 500 metrekare arsa alanı 591 adet daire, bin 520 metrekare ticari alanı, 11 bin 637 metrekare yeşil alanı ve kapalı açık otopark alanları ile Meram ilçesinin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Turgutreis Evleri ev almak isteyenler için bir fırsat diye düşünüyorum. Çünkü günümüzde artık hem inşaat yapmak, hem yapılan projelerde yer almak güven adına çekinceler oluşturuyor. Meram Belediyesi öncülüğündeki Turgutreis Evleri Konut Yapı Kooperatifi bu anlamda yeterli güveni veriyordur. Meram Belediyesini böylesi bir projeden dolayı kutlamak gerekiyor.
***
Şehrimiz adına bir güzel faaliyette Konya'nın sanat ve kültür hayatına önemli kazanımlar sağlayacak olan Selçuklu Sanat Akademisi oldu.
Selçuklu Belediyesi başta olmak üzere proje ortakları Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olan Akademi de Kişisel gelişim, sahne sanatları, müzik eğitimleri ve daha birçok bölüm mevcut. Bu şehrin kendi değerlerinden, ilim kültür ve sanatının yine bu şehirde yaşayanlarca yaşanması hedefi ile hayata geçirilen proje gelecekte meyvesini verecek. Şehrimizin önemli eğitim kurumlarının tam desteği ile devam edecek Akademi birçok önemli eksikliği de gidermiş olacak. Emeğe geçenleri kutlamak ve desteklemek Selçuklu'da yaşayan herkesin görevidir.
***
Şehrimizde bu güzellikler gelişmeler yaşanırken hepimizin bizzat yaşadığı önemli konu hiç şüphesiz trafik. Şehrimiz gelişiyor, büyüyor yeni yerleşim alanları oluşuyor vs. gibi etkenler her zaman olacak. Ancak geçen hafta sanki trafiğe şehir dışından mevcut araç sayısı kadar takviye yapılmış gibiydi. Okulların açılması elbette önemli bir etken ama okul ve iş saatinin dışında da yoğunluk hiç bitmek bilmedi. Elbette trafikte tek tek durdurup sorulmayacak gerekli mi, gereksiz mi diye ama ne olur trafik bilincini özellikle öğrenip öyle yola çıkalım. Çevre yoluna bakıyorsunuz kilitlenmiş, araçlar santim santim ilerliyor. Bakıyorsunuz zincirleme kaza olmuş. Çok şükür ölü yaralı olmadığını maddi hasarlı kaza olduğunu görüyorsunuz ama araçlar ya trafiği bekliyor ya da anlaşmayı. Durum böyle olunca olan trafiğe ve milli servetimize oluyor.
Ana arterler kilit olunca trafik ara yollara yöneliyor ama bu kez orada da öncelik tartışmaları yaşanıyor. İşte bu da ister istemez tatsız olaylara meydan veriyor.
Bu trafik eksilmeyecek ve daha da artacak. O nedenle stres ve sinir olmamak için bu yoğunlukla yaşamayı öğrenelim ve trafik bilincini kendi hayatımızda uygulayalım.
Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.