Konya
°C
Yeni Meram

Bezeme Tekkesi ve Deli Veli Pinti Hz.

Bezeme Tekkesi ve Deli Veli Pinti Hz.- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.05.2022 01:20
30.05.2022 15:24
2
4916
ABONE OL

Saygıdeğer okurlarım; Bugün sizlere Konya’mızın “EN’”lerinden olan değerlerimizden iki tanesini anlatmaya çalışacağım. Halk arasında BEZEME olarak bilinen Bezeme tekkesi ve Veli Pinti Hz’lerini kısaca anlatacağım. Ülkemizde en çok böyle değerlerin olduğu il Konya’dır. Bunlardan bazılarına sınanmış yer denir. Yani bu tür yerlere gidilerek orada yatan Allah dostu yüzü suyu hürmetine dua edilerek yine Allah’tan şifa istenir.


Bezeme daha çok yüzde görülen bir cilt rahatsızlığına halkın verdiği isimdir. Kırmızımsı kabartılardan oluşan şiddetli yanma ve kaşıntıya sebep olan bezeme alazlama ya benzerse de farklıdır bezeme belirdiği cildi tamamen kaplar batıl halk inançları ve mistik tıbbi folklorun tesiri ile gidilen bezeme tekkeleri tedaviye zaman kaybettiren yerlerdendir. Eskiden Konya'nın birkaç semtinde bezeme Tekkesi vardı. Burhandede Mahallesi Tirmizi sokaktaki Tekke ile Alakovadaki Kurtdede meşhurları idi hasta buraları ziyarete gider burada medfun olduğu söylenilen zatın Ruhuna Fatiha okur, şifaya vesile olması için dua eder. Oradaki bir kabın içerisinde bulunan Tekke toprağından karılmış sulu çamuru bezelerinin üzerine sürer yanındaki çanaktan aldığı tuzu yalayarak ayrılırdı. Böylece hastanın iyileşeceğine inanılırdı. Bunlar aşırı olmamak şartı ile orada bulunan kişiye dua etmektir. Bazılarının yaptığı gibi Allah korusun mum yakmak, çaput, ip bağlamak etrafında dönmek kesinlikle şirke giren davranışlardır. Bu konuda kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yapılacak her yanlış bize orada yatan zata sıkıntı verebilir. Bu Bezeme tekkesi bir evin içinde ve çok atıl durumda idi. Yaptığımız çalışmalarla bazı arkadaşlarımızın da maddi manevi yardımları ile görsel olarak çok kötü durumdaki bu yeri restore ederek insanların ziyaretlerine hazır hale getirildi. Burası ile ilgili önceki hali ve şu anki hali ile görselleri de fotoğraflarında görebilirisiniz.


Diğer bir değer ise; Konya’mızın manevi değerlerinden Sille’li Pirali İsmail ağa, Parsanalı Mustafa Keskinraspa amcamız gibi birilerinden olan DELİ VELİ PİNTİ Hz’leridir. 29 Ekim 2020 perşembe günü Mevlana Türbesi civarında gezerken bu türbeye denk geldim. Yıkılan Konya İl Turizm Müdürlüğü arkasında bulunan bu yer biraz yüksekçe.

Erinmeyip duvarına çıkıp bu fotoğrafı çektim.Konya’nın önemli şahısları arasında olabileceği düşünülen Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin, Hz. Mevlana ve Şems-i Tebrizi’nin de arkadaşı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Türbe kalıntılarının da çok eski olduğu düşünüldüğünde Konya tarihinin bazı bilinmeyen olaylarının da ortaya çıkacağının aktaran uzmanlar, kapsamlı olarak bilim çalışması yapılması gerektiğini aktardılar. Mahalle sakinleri tarafından bir efsane olarak anlatılan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri ise, Mevlana döneminde yaşamış, ilim ve dini bilgisi yönünden ‘deli veli’ adını aldığını aktardılar. Gerçek adının ‘Hamid’ olduğunu da dile getiren çevre sakinleri, ‘Pinti’ sözcüğünün eskilerde ‘gariban’ olarak kullanıldığına dikkat çektiler.Buraya bir mezar taşı yapılması için Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü el atabilirse sevinirim.. SAYGILARIMLA..!

HABER YORUMLARI
  1. Mehmet Göçergi Pir Ali ismail
    2022-06-25 21:01:51
    ...bezeme tekkeleri tedaviye zaman kaybettiren yerlerdendir. .. Öyle mi..
  2. Hazan Türk
    2023-06-28 05:27:22
    Bezeme tekkeleri tedavi yerlerdir, lakin Mehmet Göçergi Pir Ali ismail efendi şifası olmayan bir hastalık varsa da o da münafikliktir.