Konya
°C
Yeni Meram

ABD mi, Rusya mı?

ABD mi, Rusya mı?- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.10.2021 01:38
01.10.2021 16:39
0
2447
ABONE OL

Doğu ve Batı blokları arasında bir tercih yapmanın ülkemizin bekası için her zaman bir tehlike arz ettiğini bilmeyenimiz yoktur. Dünya haritasını şöyle bir gözümüzün önüne getirdiğimiz de, stratejik olarak doğu bloğu, günümüz ekonomisini ve potansiyel gücü göz önüne aldığımızda ise batı bloğunun üstünlüğü aşikar.
Lakin kıymetli okurlar, yaklaşık 20 yılda izlenen orta yollu politikanın sonuna geldiğimizi ve artık bir seçim yapmamızın zamanı geldiğini söylemek, yanlış bir ifade olmasa gerek. Gerek Rusya ve Çin ile hem ekonomik pazarlarda yapılan anlaşmalar, yeni ticaret yollarının açılması, doğu bloğunun sessiz sedasız büyümesi, dünyanın merkezinin de yavaş yavaş bu adı geçen ülkelere karşı kaydığını gözlemliyoruz.
Batı bloğu ise gerek Avrupa gerekse ABD ile her ne kadar güçlü bir ittifak gibi gözükse de gelecek yeni dünya düzeninde yerini veyahutta önemini ve gücünü kaybedeceğini öngörebiliriz. Avrupa birliğinde alınan; Türkiye'nin artık avrupa birliğine aday ülkelerde Afrika ülkeleri konumuna gerilemesi kararının ardından Avrupa'nın bize her zaman olduğu gibi büyük bir göz dağı verdiğinin göstergesi elbette.
Cumhurbaşkanımızın ABD görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalara binayen ABD'nin Orta Doğu politikasında terör örgütlerine desteğini sürdüreceği ve bu desteği dünya kamuoyuna karşı şeffaf bir şekilde yöneteceğini de görebiliyoruz. Ülkemize batı bloğu tarafından yapılan her türlü ötekileştirmeye rağmen NATO'nun vazgeçilmez bir üyesi olduğu idraki ve yapılan insansız hava araçlarının olası bir dünya savaşında NATO envanterinde olmasının ayrıcalıklarını, göz ardı edemiyorlar.
Dünya ticaretinin de, ekonomisinin de, teknolojinin de ve tabi bunlarla birlikte artan nüfusun getirdiği güç günden güne doğu bloğuna doğru kaymakta. Ülkemizin gelecek vizyonları da göz önüne alındığında; doğu ve batı blokları arasında benliğini ve gücünü yitirmektense nihai bir karara ulaşması artık büyük önem arz ediyor. Verilecek olan bu sert kutuplaşmanın kararı naçizane gücünü yitiren, benliğini kaybetmiş, ABD ve Avrupa'dan çok her gün tazelenen güçlü siyasi iktidarlara, teknoloji merkezlerinde teknolojiyi üreten ve geliştiren doğu bloğundan yana olması gelecek vizyonumuzu geliştirmek ve gerçekleştirmek için büyük önem taşımaktadır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.