Konya
°C
Yeni Meram

2022 DİJİTAL BİR YIL OLACAK!..

2022 DİJİTAL BİR YIL OLACAK!..- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.01.2022 01:40
03.01.2022 08:56
0
2582
ABONE OL

Acısı tatlısı, iyisi kötüsü ve güzellikleri ile bir yılı daha geride bırakıp yeni bir sürecin başlangıcında olduğumuz şu günlerde en büyük dilek ve temennimiz -klasik olacak ama- sağlık, huzur, mutluluk ve bereketli bir yıl olmasıdır.
En büyük duam ise gelenin gideni aratmaması olacaktır. Çünkü bir an önce bitmesini istediğimiz yıllar, genelde aranmış ve "Geçen yıl daha iyiydi" lafını çoğu kez söyletmiştir.
Tabi artık her şey değişiyor. Hem ekonomik anlamda hem gelişim anlamında birçok farklılıklar hayatımıza giriyor. Dolar kurundan gelen zamlara, stokçuluktan tüketim çılgınlığının boyut tanımaz yönüne kadar birçok şey kendisini bu yıl daha hissettirir şekilde gösterecek.
Özellikle son iki yıl pandemi nedeniyle bir türlü gerekli çıkışı yapamayan sektörlerin bu yıldan umutları çok yüksek. Ancak bu kez de artan maliyet, bu umutları sekteye uğratıyor, ister istemez. Tabi reelde bu gelişmeler yaşanırken dijitalde farklı bir dünya kuruldu, arsa satışları yapılmaya başlandı bile.
Az sonra okuyacaklarınızla, 2022 yılının dijital bir yıl olacağı kanısı eminim sizde de güçlenecektir.
Öyle ki, bugün okuyup gülüp geçtiğimiz gerçekleri yakın zamanda hayatımızda görmeye başlayacağız.
Mesela yeni yıla girdiğimiz ilk günlerde haber merkezimize düşen ve siz okurlarımızın da şahit olduğu “‘metaverse’ aleminde sanal arsa satışları son sürat devam ediyor” haberi dikkatinizi çekmiştir. Ancak çoğunluk gülüp geçmiştir.
İşte bugün güldüğümüz bu gerçek, bu yılda o kadar ileri aşamaya gidecek ki, tıpkı döviz altın gayrimenkul piyasası gibi piyasalar oluşacak ve hemen hemen herkesin dijital dünyada bir arsası binası olacaktır.
Öncelikle neden bahsettiğimin daha iyi anlaşılması adına metaverse dünyasının ne olduğuna ve nasıl işlediğine bakmak gerek. “meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.
Bu evrene ise, bilim kurgu romanlarında, filmlerinde metaverse ismiyle de başka isimlerle de karşılaşıyoruz. "Evren ötesi" ya da "üst evren" şeklinde Türkçeleştirilen metaverse, içerisinde bulunduğumuz gerçek evreni ve pek çok sanal alt evreni kapsayan çok boyutlu kurgusal bir dijital evrendir. Kısaca özetleyecek olursam metaverse ya da sanal evren, insanların hiçbir fiziksel çaba harcamaksızın artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evrene denir. Yani arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaları ifade eder.
İşte bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda, geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan ‘metaverse’ aleminde sanal arsa satışlarının son sürat devam etmesini anlamlandırabiliriz. Dünyanın her yerini sanal olarak satışa sunan platformlarda, İstanbul’un büyük ilgi görüyor olması da ayrı bir nokta. Son dönemin popüler metaverse platformu OVR’de Türkiye’den 20 binden fazla parsel satılırken, İstanbul’da ise başta boğaz hattı olmak üzere 11 binden fazla parselin kullanıcılar tarafından satın alındığı bilgisi ile, hem reel de hem sanalda ülkemizin ve özellikle İstanbul’un ne denli bir önem taşıdığını görmek mümkün.
Bunu şehrimize uyarladığımızda da, bakalım hangi bölgeler değer kazanacak? Bunu zaman içinde göreceğiz.
Bu yıl özellikle Allah, aklımıza ve sağlığımıza mukayyet olmayı nasip etsin.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.