Konya
°C
Yeni Meram

1+6’ LI MASA

1+6’ LI MASA- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.08.2022 01:57
14.08.2022 10:00
1
1881
ABONE OL

1+6’lı masa 6. Toplantısını 21 Ağustos Pazar günü Saadet Partisinin ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Başkanının yoğun programları gerekçe gösterilerek 7 Ağustos’ta yapılacak olan toplantı, parti başkanlarının oluru doğrultusunda önümüzdeki pazar günü (şayet bir erteleme daha olmazsa) yapılacak. Toplantı öncesinde geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde Sayın Karamollaoğlu ve GP Genel Başkanı Sayın Davutoğlu bir görüşme yaptılar. Muhtemelen toplantı öncesi bir kritik yapmışlardır.
Kamuoyu merak etmekte. Acaba kaçıncı toplantı sonrasında Millet İttifakı’nın adayı ya da adayları belli olacak? Bu arada masanın küçük ortaklarından (yaşı kastetmekteyiz) Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Gültekin Uysal, bir beyanatında, “Ben Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakarım. Bu manada bizler de gerekli desteği veririz.” demişti. Ayrıca “Millet İttifakı’nın adayı, 6’lı masadan çıksın.” demişti.
Gerçi Sayın Uysal’ın milletvekilliği sözü aldığı yönünde söylentiler de dolaşmıyor değil. 1+6’lı masanın güçlü partilerinden İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in, Nevşehir’de esnaf ziyareti sırasında iş yeri sahibi Yılmaz Balcı Bey’in “Aday mısınız?” sorusuna verdiği cevap manidar. Sayın Akşener, “Kadından imam olmaz. Ben aday değilim.” Dedi. İnsanın aklına ister istemez şu geliyor, Sayın Akşener’in isteği başbakanlık. Acaba Parlamenter Sistem’de başbakanlığın konumu nedir? İmam mıdır ya da imam yardımcısı mıdır?
Masanın diğer ortaklarından Sayın Davutoğlu ve Sayın Babacan aday konusunda kararlarını henüz verebilmiş değiller. Belki kendilerine göre, “kendileri bu iş için biçilmiş kaftan” ya da iki partinin ortak adayı olabilecek Sayın Gül…
AK Parti’den ayrılarak kendilerine yeni bir yol çizen GP ve DEVA Partileri toplumda bizce bekledikleri desteği göremediler. Bu yazı öncesi bütün araştırma şirketlerinin anketlerini inceleme fırsatı buldum. Farklı firmalarda biri diğerinin iki katı gösterilmekte ancak iktidardan beklediklerini bulamayan kesim tarafından kurtarıcı olarak ya da ümit bağlanacak bir parti ya da partiler olarak gözükmüyor. Anketlerdeki oy oranları yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değişiyor. Bu iki parti kuruluş aşamasında kim ya da kimler bir araya getirilmedi, o da manidar haliyle.
Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Karamollaoğlu için Kılıçdaroğlu ya da bir başkasının adaylığının pürüz çıkaracağını düşünmüyoruz. Saadet Partisinin misyonu ve vizyonuyla bağdaşmayan bir adaya dahi “evet” diyecekleri aşikâr. Zira tek büyük dertleri rahmetli Erbakan’ın talebesi Sayın Erdoğan’ın kaybetmesi. “Ayasofya açılacak, zincirler kırılacak.” Söylemlerinize ne oldu? Ayasofya’yı açanla değil, “İktidar olduğumuzda tekrar müze yapacağız.” Diyenlerle berabersiniz. Sizler daha iyi bilirsiniz ancak “Kişi, sevdiği ile birlikte haşrolunacaktır.”
1+6’lı masanın birincisi zaten içeriden gerekli ayarları veriyor. Masanın altı üyesi, zahirde orada olmayan birincisine kem söz söyleyemiyor. Zaten masanın görünmeyen birincisi ile CHP aynı şekilde hareket ediyorlar. Tabii ki o da bir siyasi taktik. İçeride olmasının götürüsünü düşünerek hareket ediyorlar. Masadaki parti liderleri de çoğaltılabilirdi. Sayın Kılıçdaroğlu, Memleket Parti Genel Başkanı Sayın Muharrem İnce’ye, “Gel buraya Muharrem.” Dese gelir mi? Bir sefer geldi, şimdi yine gelir ve gündemde olur.
Masanın bundan sonraki toplantılarına çok dikkat etmek lazım. Seçim tarih ive aday belirleme süreci yaklaştıkça daha çetin görüşmeler olabilir. Ortak aday belirlemede başarılı olunmaz ise bu da Sayın Kılıçdaroğlu’nun öteden beri istediği cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasında ekmeğine yağ sürer. Masanın görünmeyen birinci ortağının pazarlık gücünü artırır.
Teşbihte hata olmasın. Bizim idarecilikten anladığımız davul kimin boynunda asılı ise tokmak da onda olmalı. Tek merkezden çalındığı için ritim tutar, zevk verir. Ancak davulu yetkisiz bir boyna asıp 7 tane de tokmağı farklı fikir ve anlayıştaki başkanlara dağıtırsanız ritim tutmaz. Kimin ne çaldığı da belli olmaz, ahenk olmaz.

HABER YORUMLARI
  1. tayip akdemir
    2022-08-17 04:12:24
    6 lı masa ya dizilerde gördüktüde devlet yönetiminde nasıl olcakki olsa olsa 6 lı maskara. yani vatanı vede milleti maskaraya çevirceklerce. rabbim reise uzun ömürler ihsan eylesinki bizleri masaraka edecekler kendileri olsun. inşallah.