• Haberler
  • Konya
  • Konya Şekerden pancar üreticisine müjde: Maliyetler düşüyor!

Konya Şekerden pancar üreticisine müjde: Maliyetler düşüyor!

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) ve Konya Şeker iş birliğiyle geliştirilen, pancar ve patateste kök çürüklüğünü önlemesinin yanı sıra verim artışına katkı sağlamayı ve gübre maliyetini azaltmayı hedefleyen yeni nesil gübre Azotor Smart, düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.

Haberin Özeti

  • Konya'da geliştirilen Azotor Smart adlı yerli mikrobiyal gübre, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, KGTÜ ve Konya Şeker iş birliğiyle tanıtıldı.
  • Azotor Smart, pancar ve patateste kök çürüklüğünü önlerken verim artışı sağlamayı ve gübre maliyetini düşürmeyi amaçlıyor.
  • Türkiye'de şeker pancarına yönelik ilk mikrobiyal gübre olan Azotor Smart, kimyasal gübre kullanımını azaltma hedefine katkı sunuyor.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya Şeker iş birliğiyle geliştirilen Azotor Smart Mikrobiyal Gübre, düzenlenen lansman programıyla tarım sektörüne tanıtıldı. 

Pancar ve patateste kök çürüklüğünü önlemesinin yanı sıra verim artışına katkı sağlayan Azotor Smart'ın tanıtım programında konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, dünyada ve Türkiye'de tarım sektörünün her geçen gün daha zorlu şartlarla karşı karşıya kaldığını belirterek iklim değişikliği ve azalan alım gücüne dikkat çekti. Erkoyuncu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Tarım, insanın yaşayabilmesi için vazgeçilmez bir sektör. Ancak mevsimler değişiyor, iklim krizleri yaşanıyor ve bu durumdan en çok biz çiftçiler etkileniyoruz. 30 yıl önce bir kilo pancarın alım gücü ile bugünkü alım gücü ne yazık ki aynı değil. İşte bu noktada Azotor Smart, bitkiyi hastalıklardan korurken aynı zamanda ürünü besleyerek gelişimini ve verimini destekliyor. Dünyada 2030 yılına kadar kimyasal gübre ve ilaç kullanımını azaltmaya yönelik küresel bir çaba söz konusu. Piyasada bu tür destekleyici ürünlerin muadili çok olabilir ancak Azotor Smart, üniversitemizin kurumsal güvencesiyle ortaya konmuş çok kıymetli bir çalışmadır. Kimyasal ilaçlardan kısa sürede arınmak, toprağımızı ve sağlığımızı korumak zorundayız. Azotor Smart, hem maliyetleri düşürecek hem de sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacak."

Konya Şekerden pancar üreticisine müjde: Maliyetler düşüyor!

'BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAYACAK BİR ÜRÜN'

Bir çiftçi olarak ürünü tarlasında kullandığını belirten Erkoyuncu,"Azotor Smart isimli gübreyi tarlamda denedim. Bu gübre beklentilerimizi karşılayacak bir ürün. İnşallah gelecek yıllarda çok daha iyi sonuçlar alacağız. Bu ilk ürünümüz inşallah devamı da gelecek. Üniversitemiz çiftçilerimize her konuda danışmanlık ve destek vermeye hazırdır. Bu süreçte emeği geçen tüm değerli hocalarımıza ve üniversitemize şahsım ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum" dedi.

Konya Şekerden pancar üreticisine müjde: Maliyetler düşüyor!

'TARIMIN GELECEĞİNİ BUGÜNDEN PLANLIYORUZ'

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Mehmet Kılıç, Konya Şeker iş birliğiyle geliştirilen Azotor Smart'ın yaklaşık 4-5 yıllık saha denemeleri ve laboratuvar çalışmalarının ardından geliştirildiğini ve üretime kazandırıldığını söyledi. Tarımsal üretimin her geçen gün daha zorlu hale geldiğine dikkat çeken Kılıç, su kaynaklarının azalması, toprak tuzluluğunun artması ve iklim değişikliğinin tarımı doğrudan etkilediğini belirterek, KGTÜ olarak geleceğin tarımını bugünden planladıklarını ifade etti.

Azotor Smart'ın tamamen laboratuvar ortamında geliştirilen bakteriyel bir ürün olduğunu aktaran Kılıç, ürünün resmi tescil sürecinin tamamlandığını ifade etti. Benzer nitelikte farklı biyolojik ürünlerin de tescil edildiğini aktaran Kılıç, bundan sonraki süreçte yeni tarımsal teknolojileri üretmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Konya Şekerden pancar üreticisine müjde: Maliyetler düşüyor!

'ŞEKER PANCARI İÇİN ÖZEL ÜRETİLDİ'

KGTÜ AR-GE Danışmanı ve Tohum Bitki Sağlığı Laboratuvarı Kurucusu Prof. Dr. Kubilay Baştaş da Azotor Smart tanıtım programında yaptığı konuşmada, geliştirilen ürünün yıllar süren araştırma, deneme ve bilimsel çalışmaların sonucu olduğunu ifade etti. Bakterilerin doğada Allah'ın yarattığı en muhteşem canlılardan biri olduğunu dile getiren Baştaş, bu canlıların kendilerine yeni nesil biyolojik ürünler geliştirme konusunda ilham verdiğini söyledi. Trilyonlarca bakteri arasından titizlikle seçim yaparak uzun soluklu bir çalışma yürüttüklerini belirten Baştaş, "Hiçbir zaman yılmadık. Yıllarca çalıştık, araştırdık ve denemeler yaptık. Ortaya çıkan bu ürün çok büyük bir emek ve gayretin eseridir" dedi.

İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Baştaş, geliştirilen ürünün özellikle şeker pancarı için tasarlandığını vurgulayarak, "Hastalıklara dayanıklılığı artıran, gübre ve su kullanımını azaltmaya katkı sağlayan son derece etkili bir ürün geliştirdik. Bu çalışma, ülkemizin geleceği düşünülerek hazırlandı." ifadelerini kullandı. Bakterilerin canlı organizmalar olduğunu ve bu alandaki çalışmaların devam edeceğini belirten Baştaş, emeği geçen tüm ekibe teşekkür ederek, "Bu sadece bir başlangıç. Çok daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme