Konya Ovası'nda hasat mesaisi başladı: Tarlalarda yoğunluk arttı
Konya Ovası'nda silajlık mısır hasadı başlarken, Karapınar'da yaklaşık 35 bin dekar alanda ekilen ürün için çiftçiler tarlalarda yoğun mesaiye başladı.
Haberin Özeti
- • Konya Ovası'nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 35 bin dekar alana ekilen silajlık mısır hasadı, ağustos sonu itibarıyla yoğunluk kazanmaya başladı.
- • Nisan ayında ekilen silajlık mısır, hayvanlar için kaliteli yem üretimi amacıyla dekar başına ortalama 5 ila 8 ton verim sağlıyor.
- • Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, verimin tohum seçimi, ekim sıklığı, gübreleme ve doğru sulama ile doğrudan etkilendiğini vurguladı.
Konya'nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda silajlık mısır ekimi yapılırken, ilçede toplam mısır ekim alanının ise 280 bin dekar seviyesinde olduğu belirtildi. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte tarlalarda yoğun çalışma yaşanıyor. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, silajlık mısırın nisan ayında ekildiğini belirterek, ağustos sonu ve eylül aylarında hasadın yoğunlaştığını söyledi.
Üner, "Mısırlar nisan ayında ekiliyor ve şu anda besleyicilik oranının en üst seviyeye ulaşmasıyla Ağustos sonu ve eylül aylarında hasat yoğunlaşıyor. Hayvanlar için kaliteli yem üretiliyor. Silajlık mısırda dekar başına ortalama 5 ila 8 ton arasında hasat verimi alınmaktadır. Toprak yapısı, doğru sulama ve tohum seçimi gibi ideal şartlar sağlandığında bu verim 8 ila 10 tona kadar çıkabilir. Yetersiz bakım veya kuraklık durumunda ise verim 3-4 tona kadar gerileyebilir" dedi.
Silajlık mısır üretiminde verimin yalnızca tohum seçimine bağlı olmadığını vurgulayan Üner, ekim sıklığı, gübreleme ve sulamanın doğrudan verimi etkilediğine dikkat çekti. Üner, "Doğru zamanlama, ekim sıklığı, gübreleme ve sulama verime direkt etki ediyor. Üreticilerimizin bu konulara dikkat etmesi hem ürün kalitesi hem de elde edilecek verim açısından büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
