Konya
°C
Yeni Meram
19.06.2021 13:08

Konya'da kuraklığın etkileri kendini göstermeye devam ediyor! İvriz Çayı'nın debisi düştü

Konya'da etkisini gösteren kuraklık Ereğli, Halkapınar ve Karapınar ilçeleri açısından İvriz kaynağındaki suyun azalmasıyla kendini daha da çok hissettirdi. Prof. Dr. M. Tahir Nalbantçılar da İvriz kaynağındaki azalmayı bölgenin yağış alamamasına bağlayarak, kaynağın debisinde azalma olduğunu kaydetti.

A+
A-
19.06.2021 13:08
19.06.2021 13:28
0
3369
ABONE OL

Geçmiş yıllarda yeşil Ereğli olarak anılan ve su kaynaklarının kendine yetebildiği Ereğli Ovası, kuraklığın eşiğine geldi. En büyük su yataklarından olan ve İvriz Barajını destekleyen İvriz su kaynağının da bu sene yetersiz kalması kuraklığın daha da hissedilir olmasına yol açtı.

Baraj doluluk oranının yüzde 20’lerde olduğu İvriz Barajında kısa bir zaman sonra su tamamen yok olabilir.

“KONYA OVASINDA 3 MİLYON HEKTAR TARIMA ELVERİŞLİ ALAN VARKEN, BUNUN 1 MİLYON HEKTAR ALANI SULANMAKTADIR”

e42haber'de yer alan habere göre,  Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde halen aktif olarak Öğretim Üyeliğine devam eden yer altı su kaynakları, sıcak ve soğuk sular, kirlilik, jeotermal enerji, obruklar gibi birçok alanda çalışmalar yürüterek, Konya Ovası için önem çalışmalar yapan Prof. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Konya Ovasında tarım alanlarının yeterli derecede sulanmadığına dikkat çekerek; “Konya Ovasında yaklaşık 3 milyon hektar tarıma elverişli alanın bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu alanın bugünkü tüm su temin imkanları dahil sadece 1 milyon hektarı sulanabilmektedir. Bu alan için gerekli su tarımsal sulama için 3.5 milyar m3, bölgedeki tüm canlıların içme amaçlı ve ev-sanayide kullanma amaçlı 0.5 milyar m3 olmak üzere yaklaşık yılda 4 milyar m3 tür. Eğer daha fazla su imkanı olursa geri kalan üçte ikilik alan da sulanabilir olacaktır. Dolayısıyla sulanamayan kısım için de ek 8 milyar m3 su gereklidir. Konuya bir de su temini nasıl ve nerelerden olabilmektedir diye sorarsak; karşımıza yağış/yağmur-kar ve yüzey/yeraltı suyundan yararlanmak konusu gelmektedir. Mevcut bugünkü durumda su ihtiyacının yeraltı suyundan takviye edilerek karşılanması sonucunda aşırı yeraltısuyu çekilmesi ile karşı karşıya kalınmıştır. Bunun en bariz ve görünür durumu obruk oluşumlarıdır. Diğer husus ise yağışlar olup Konya Ovasında yağış miktarı metrekarede ortalama 318 mm olup, bu rakam ülkemizin ortalaması olan 622 mm yarısıdır. Dolayısıyla mevcut durumda bile yağışın Ovadaki su ihtiyacını karşılaması mümkün olmadığı ortadadır” dedi.

“KONYA OVASI TÜRKİYE ORTALAMASININ YARISI KADAR YAĞIŞ ALIYOR”

Türkiye ortalamasının yarısı kadar yağış alan Konya Ovasında su kaynaklarındaki yetersizliğinde arttığına dikkat çeken Nalbantçılar; “Ovada ortalama yağış 318 mm ile ülke ortalamasının yarısı kadardır. Bu yıl hissettiğimiz yağış azalmasına bağlı kuraklık durumu direk yağışlardan beslenen su kaynakların debilerinin azalmasına hatta kurumasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YAĞIŞLARIN AZLIĞI KURAKLIK RİSKİNİ DE BERABERİNDE GETİRECEKTİR”

Ereğli ve Karapınar bölgeleri için yağışlardaki azlık kuraklığı da beraberinde getirebileceğinin altını çizen Nalbantçılar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Konya Ovası genellikle benzer iklimsel etkiler altındadır. Ancak Karapınar göreceli olarak daha az yağış alan bir ilçemizdir. Örneğin ova genelinde yıllık yağış ortalaması 318 mm iken bu miktar Karapınar’da 300 mm dolayındadır. Tuz Gölü civarında ise 250 mm’ye kadar düşmektedir. Yağışlardaki azalma hem Karapınar’da hem de Ereğli’de etkisini gösterecektir. Bolkar Dağlarının eteklerindeki Ereğli ilçesi, bu dağın yağış almasından dolayı ortalama yıllık yağış miktarı 336 mm olup, diğer ilçelerimize göre daha iyi konumdadır.”

“YAĞIŞ AZLIĞI İVRİZ KAYNAĞINI ETKİLEMİŞTİR”

Ereğli bölgesi için çok önemli olan ve her sene bahar aylarındaki coşkun bir şekilde dağların derinliklerinden çıkarak Ereğli’ye nefes olan İvriz kaynağının bu sene akmaması hakkında da değerlendirmede bulunan Nalbantçılar şunları kaydetti: “Ereğli’deki İvriz kaynağı suyu Orta Toros Kuşağı içerisindeki Bolkar Dağları’ndan gelmektedir. Bu dağ silsilesi çoğunlukla karbonatlı kayaçlardan oluşmaktadır. Bu özellik nedeniyle karstlaşmış yapılardan beslenen bir kaynak özelliği taşımaktadır. Bu nedenle kaynak suyu doğrudan yağışlar ile etkileşimlidir. Kış döneminde yeterli düzeyde kar yağışı alınamaması baharın İvriz kaynağının debisini azaltma yönüyle etkilemektedir. Yöre tabiriyle İvriz Kaynağının patlama konusu aslında yağış sularının karstik yapılar içerisinde belirli bir miktara ve doluluğa ulaştıktan sonra kaynaktan akmaya başlar. Kaynak akar durumda ise debisinde belirgin bir artış olur. Bu kaynaktaki su miktarı artışı genellikle bahar aylarında gerçekleşir ve “kaynak patladı” olarak tanımlanır. Bu yıl yaşanan yağış azlığına bağlı olarak genelde su kaynaklarındaki akan su miktarlarında bir azalışa neden olmuştur. İvriz kaynağı da bu kuraklık etkisinde kalarak, beklenilen patlama gerçekleşmemiştir.”

“AZALAN SU, TARIM ALANLARININ SULANMASINI ETKİLEYECEKTİR”

Ereğli bölgesi için çok önemli olan tarım, su oranındaki azalma ile birlikte risk altına gireceği gibi, tarımın Ereğli’de azalmasına neden olabilir. Bu konu hakkında da görüşlerini kaydeden Nalbantçılar şunları söyledi: “Suya en fazla ihtiyaç duyulan sıcaklıkların arttığı yaz aylarında kaynakların debilerindeki azalmayı daha çok hissedeceğiz. Ayrıca su kaynaklarından akan sudaki bu azalmaya bağlı tarımsal faaliyetlerde tarla/bahçe sulamalarında suyun yetersiz kalması da söz konusu olacağından, kuraklık daha çok hissedilecektir.”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.