Konya HAFİF YAĞMUR
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Fide sezonu açıldı

Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber bağ ve bahçelerde de tatlı telaş başladı. Nisan ve mayıs aylarında topakla buluşturulan sebze fideleri, don tehlikesinin de geçmesiyle bereketli bir sezona hazırlanıyor. Peyzaj İşletmecisi Mehmet Taş, fide dikmenin tam zamanı olduğunu belirterek, dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle kırsal bölgelerde olmak üzere bağ bahçelerde fide dikim zamanı başladı. Uzmanlar erken dikilen fidelerin zirai don zararına uğradığını belirtiyor. Mayıs ayında toprakla buluşacak fidelerin daha sağlıklı ürün vereceğini belirten uzmanlar, dikim esnasında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Taş-Kar Peyzaj işletmecisi Mehmet Taş, “Fide sezonunu açtık. Domates, biber, patlıcan gibi yaz sebzeleri için fide dikim zamanı geldi. Özellikle don tehlikesi geçmiş bölgelerde toprak hazırlığı tamamlandıysa, fideler toprakla buluşmaya başladı” dedi. Taş, fide ekiminin gerçekleştirilmesinde bazı şartların dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek, “Fide dikilmeden önce ilk yapılacak işlem toprağın hazırlanmasıdır” dedi. Taş, toprağın hazırlanması ile ilgili gerçekleştirilecek çalışmalara değinerek, “Toprak gerek mevsim değişikliği gerekse ekime hazır olması dolayısıyla havalandırılarak toprakta eksik olan kompost, yanmış çiftlik gübresi ile organik maddeleri eklenmeli” şeklinde konuştu.

 

“FİDE SEÇİMİ VE SULAMA ÖNEMLİ”
İşletmeci Taş, ekilecek fidelerden maksimum verim almak için fide seçiminin hayati önem taşıdığının altını çizerek, “Sağlıklı, güçlü gövdeli ve hastalık belirtisi olmayan fideler tercih edilmeli.” Şeklinde konuştu. Fidelerde ilk sulama denilen can suyunun büyük önem taşıdığının altını çizen Taş, “Fideler ilk dikimde bolca can suyu ister. Sonrasında düzenli ve sabah saatlerinde sulama daha faydalıdır. “ önerisinde bulundu. Taş, fidelerin gelişim göstermesinde güneş ışığı ve drene şartlarının büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Fidelerin gelişiminde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına fideler güneş alan ve iyi drene olan yerlerde yetiştirilmeli “ ifadelerini kullandı. Bitkileri tercih ederken iklim şartları başta olmak üzere su isteme durumlarının da dikkate alınarak seçimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Taş, “Evde çiçek beslerken öncelikle suyuna çok dikkat etmeniz gerekir. Yaz aylarında ve kış aylarında vereceğiniz su miktarı farklılık gösterebilir. Çiçeğe gelişi güzel su verirseniz kök çürümesine sebep olabilirsiniz. Çiçeğe orantılı su vermek gerekiyor, su istediği zaman vermek gerekiyor. Toprağına bakacağız kuru gibi görünüyorsa, susuz kalmışsa su vereceğiz. Her gün sulanıyor diye yazın da aynı miktarda kışın da aynı miktarda su vermememiz gerekiyor. Çiçeğin cinsine göre su miktarı belirlenmeli” diyerek okuyucularımızı bilgilendirdi.

 

KONYA FİDE’DE YENİ SEZON BAŞLADI
2019 yılında Meram Belediyesi öncülüğünde Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği işbirliğinde ve KOP desteğiyle kurulan Konya’nın ilk ve tek sebze fidesi üretim tesisi Konya Fide’de yeni sezon satışları başladı. Satışların başlaması dolayısıyla beraber geçtiğimiz günlerde, tesiste incelemelerde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, üretim kapasitesi ve satış detayları hakkında bilgi verdi. Baharla birlikte sebze fidesi ekimlerinin de başladığına vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş, tesisin Konya’nın yıllık yüz milyonluk fide ihtiyacının yüzde onundan fazlasını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu hatırlattı. Konya ve çevresinde ciddi oranda fide tedariği olduğuna işaret eden Başkan Kavuş, tesis ile birlikte fidelerin artık buranın havasında ve toprağında, hastalıktan uzak, ari ve hibrit tohum yöntemiyle üretildiğini kaydetti. Konya Fide sayesinde üreticinin nakliye maliyetinin düştüğünü ve nakliye esnasında yaşanacak kayıpların önüne geçildiğini belirten Başkan Kavuş, bu sayede başta hastalıklardan korunma olmak üzere üreticiye pek çok avantaj sağlandığını söyledi.

 

Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Eflatun Pınar, geçmişin izlerini günümüze taşıyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.