• Haberler
  • Spor
  • Aydınlar Ocağında Son Osmanlı Hafızası anıldı

Aydınlar Ocağında Son Osmanlı Hafızası anıldı

Konya Aydınlar Ocağı'nın Selçuklu Salı Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu oldu. Konevi Derneği'ndeki programda İbn-ül Emin Mahmut Kemal İnal'ın hayatı ve eserleri anlatıldı.

Açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İbn-ül Emin’in dobra kişiliğine dikkat çekti. Güçlü, Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kendisini köşke davet ettirdiğini, İbn-ül Emin’in “Ben onun ayağına gitmem” diyerek tepki gösterdiğini, zor ikna olduğunu anlattı. Bayar’ın “Bir de Cumhuriyet Başbakanlarını yaz” teklifi üzerine, “Eskilerin yazılacak çok şeyi vardı, yazdım. Yenilerin yazılacak bir şeyi yok. Ne usul bilirler ne erkan” cevabını verdiğini aktardı.

Aydınlar Ocağında Son Osmanlı Hafızası anıldı

Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu, İbn-ül Emin’i anlamak için Tanzimat’tan itibaren bakmak gerektiğini belirterek şu noktalara değinerek şu ifadelere yer verdi; “Babası Yusuf Kamil Paşa, Sadrazam Kamil Paşa’nın mühürdarı olan İbn-ül Emin, 1871’de konakta doğdu, 16 sadrazam devrini bizzat yaşadı ve 37 sadrazamın hayatını yazdı. İfrat ve tefritten uzak durdu, Ahmet Cevdet Paşa’dan çok istifade etti. Babasından kalan konağı 70 yıla yakın her Pazartesi edebiyat ve kültür sohbetlerine açtı. Cemil Meriç’in “Topkapı Sarayı’ndan daha zengin” dediği bu konağa sadrazamlar, şeyhülislamlar, şairler ve musikişinaslar akın ederdi.  Abdülhamit tahttan indirilince Yıldız Sarayı’nın 800 sandık arşivi tasnif için ona verildi. Bu sayede bürokrasiyi, devletin iç yüzünü yakından bilip yazdı. 

1918’de İstanbul işgal edilince konağına Fransızlar el koydu. Kitaplarını kurtarmak için vakıf deposuna kaldırdı. Döndüğünde ise tarihi vesikaların tuvalette kullanıldığını gördü. 1935’te Kalemiye’den Mülkiye’ye geçilince emekli oldu, geçim sıkıntısı çekti. Londra ve Kopenhag’daki Osmanlı kongrelerine parasızlıktan gidemedi. Türk Tarih Kurumu’na alınmamasını “büyük zekâyı kullanmamak” olarak yorumladı.”

Kahramanoğlu, İbn-ül Emin’in geleneğin kaybolacağını hissederek hattatları, şairleri ve devlet adamlarını yazarak tarihe kazandırdığını, eserlerinin toplanması gereken bir hazine olduğunu söyledi. Ahmet Haşim’in onu “Son Osmanlı Hafızası” olarak tanımladığını hatırlatarak, “Filmi, dizisi yapılması gereken muhteşem bir insan” dedi. Program sonunda Dr. Mustafa Güçlü, Prof. Dr. Kahramanoğlu’na günün anısına kitap takdim etti. 
 

Bakmadan Geçme