'Muharrem Ayı, Allahın Ayı'

'Muharrem Ayı, Allahın Ayı' - Rıdvan Bülbül - Yeni Meram Gazetesi

'Muharrem Ayı, Allahın Ayı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

■ Aşure gününde bir hastayı ziyaret eden, bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur.

***

Kimi süreçte olumsuz koşullara karşın dimdik ayakta kalmayı başaran yüce Türk Ulusunun bu asil duruşunun gizemi gelenek ve göreneklerimize bağlılığımızdır. Aşure de dinsel - geleneksel olarak başımızın tacıdır.

Hicri Takvime göre yılın ilk ayı muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür.

Nuh aleyhisselam tufandan sonra pişirdiği rivayet edilen aşure bugün de gelenek olarak devam etmektedir. Bunu ibadet olarak kabul etmek yanlıştır. Muhammed aleyhisselam ve Eshab-ı kiram böyle yapmadı. Onun yaptığı ya da emrettiği şeyleri yapmak, ibadet olur. Din kitaplarının yazmadığı, bilgelerin bildirmediği şeyleri yapmak sevap değil, günah olur.  Hz. Peygamberimiz buyurdu ki;

"Bir kimse, Aşure günü oruç tutsa, Allahü teala ona bir şehit sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü bir mü'mine iftar verene, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevap yazılır. Aşure günü bir yetimin başını okşayana Yüce Yaradan o yetimin başındaki kıllarca Cennet'te derece verir."

---

Yahudiler, Hz. Musa'nın Muharrem'in 10. günü özgürlüğüne kavuştuğuna inanırlar ve o gün oruç tutarlar. Müslümanların onlara benzememek için Muharrem'in 9, 10, 11. günleri oruç tutmaları doğru bir yaklaşımdır.

Şiiler ise , "Muharrem'in onuncu günü" Hz. Hüseyn şehid edildiği için matem tutarlar. İslamiyet’te matem tutmak yoktur.

---

■ Yüce Yaradan Aşure gününü diğer günlerden üstün kılmıştır. Melekleri, gökleri, yerleri, dağları, denizleri, yıldızları, arş’ı ve Hz. Adem’i bugün yarattı. Hz. İbrahim’in dünyaya gelişi ve Nemrud’un ateşinden kurtuluşu Aşure günü oldu. Oğlu Hz. İsmail’in yerine kesmek için koç ihsan edildi. Firavunun boğuluşu, Hz. İsa’nın göğe kaldırılışı, Hz. Eyyüb’un beladan kurtuluşu, hep Aşure gününde olmuştur.

■ Hz. Peygamberin torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gündür. Bu elim olay, Müslümanların yüreklerini sızlatır. Ancak, matem tutmak, dövünmek bid’attir, günahtır. Matem, İslamiyet öncesinin geleneğidir. Örneğin, cahiliye döneminde kocası ölen kadın, bir yıl mağaramsı kulübeye kapatılır, kimseyle temas etmez, yıkanmaz, saçlarını taramaz, tırnaklarını kesmezdi. Hz. Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gündür. Bu elim olay, Müslümanların yüreklerini sızlatır. Ancak, matem tutmak, dövünmek bid’attir, günahtır. Matem, İslamiyet öncesinin geleneğidir. Örneğin, cahiliye döneminde kocası ölen kadın, bir yıl mağaramsı kulübeye kapatılır, kimseyle temas etmez, yıkanmaz, saçlarını taramaz, tırnaklarını kesmezdi.

***

Hz. Peygamber, aşure orucu hakkında sorulan bir soruya şu yanıtı verdi;

“ Geçen yılın günahlarına kefaret olur."

■ Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.

Aşure orucunu; Yahudilere karşı çıkmak için, sadece 10'uncu günü değil, 9'uncu ve 10'uncu günü tutmak gerekiyor.

Müslim’in İbn-i Abbas’ın aktardığına göre,

Hz. Peygamber, Aşure orucunu tutmayı emir buyurunca Sahabe-i Kiramın; " Resûlallah! O, Yahudi ve Hıristiyanların tazim ettiği bir gündür" demesi üzerine, şunları söyledi;

“Eğer gelecek yıla kadar yaşarsam dokuzuncu günü oruç tutarım."

Aşure orucu faziletli bir oruç olmakla beraber farz ya da vacip değildir. Fıkıh kitaplarında aşure orucu, sünnet oruçlar arasında dile getirilmiştir.

---

Kutsal Kitabımız Kuran’ı Kerimde değer verilene dört aydan biri Aşure ayıdır; en değerli gecesi de Aşure gecesidir

Aşure gününde ( bugün) tarihsel açıdan önemli olaylar yaşandı, olumlu gelişmeler;

■ Hz. Âdem'in tövbesinin kabul oldu.

■ Hz. Nuh’un gemisi Cudi dağına indirildi.

■ Hz. Nuh'un tufandan kurtuldu.

■ Hz. Yunus balığın karnından çıktı.

■ Hz. İbrahim aşure günü doğdu.

■ Hz. İbrahim ateşte yanmadı.

■ Hz. İdris canlı olarak göğe çıktı.

■ Hz. Yusuf Kuyudan çıktı.

■ Hz. Yakup oğlu Hz. Yusuf’a kavuştu.

■ Hz. Eyüp hastalıktan kurtuldu.

■ Hz. Musa Kızıldeniz’i geçti.

■ Hz. İsa, doğdu, ölümden döndü, göğe çıktı.

Olumsuz gelişmeye gelince;

■ Hz. Peygamberin torunu, Hz. Hüseyin

Kerbela’da şehit edildi.

Aşure gününde neler yapmalıyız;

■ Oruç tutmalıyız.

■ Akrabaları ziyaret etmeli armağanlar vermeli, yardım elini uzatmalı.

■ Sadaka vermek sünnettir ve ibadettir. Aşura gününde çok küçük de olsa sadaka vernler, Uhud Dağı kadar sevap kazanırlar.

■ Selam vermeli, bugün 10 Müslüman’a selam veren tüm Müslüman’lara selam vermiş kadar sevaba kavuşur.

■ Çoluk çocuklar sevindirilmelidir.

■ Gusletmelidir. Gusleden inanmışlar günahlarından temizlenir.

■ Bilim öğrenmeli, Kuran’ı Kerim ve ahlak kitapları okunmalı, kazası olanlar kaza namazlarını kılmalı.

Bir damla;

■ Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.

Bakmadan Geçme