Konya
°C
Yeni Meram

ÂLEMİN VİRTÜÖZÜ OLAN İNSANIN YANSIMASI

ÂLEMİN VİRTÜÖZÜ OLAN İNSANIN YANSIMASI- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.07.2022 01:07
22.07.2022 15:09
1
1810
ABONE OL

Kıymetli dostlar, uzun süredir düşündüğüm fakat bir türlü kaleme alamadığım “Yansıma”dan bahsetmek istiyorum sizlere. Yansımanın aslında birçok çeşidi var. Ben bugün mânâ âleminin yansımasından bahsetmek istiyorum. Dilim döndüğünce yaşadığım deneyimlerle de meç edip katkıda bulunmak niyetiyle yazdım.
Şimdi size “Kendinizin farkında mısınız?” diye bir soruyla başlamak istiyorum yazıma.
İnsan öyle bir varlıktır ki; duyguları düşüncelerine, düşünceleri enerjiye, enerjileri davranışa dönüşen bir varlıktır.
Hiç kendinizi dışarıdan gözlemleme fırsatı buldunuz mu? Ya da otobüs durağına oturup insanları gözlemleme fırsatınız oldu mu?
Üslubunuzu, davranışlarınızı, düşüncelerinizi ve toplum içindeki hareketlerinizi dışarıdan gözlemleme fırsatınız oldu mu?
Hiç fark ettiniz mi? Mesela bir ortama girdiğinizde sizden daha güçlü insanlar varsa, kendinizin dezavantajlarından bahsedip kendinizi aciz gösterirsiniz ve bunu farkında olmadan yaparsınız aslında...
Ya da kendinizden daha düşük insanlarla bir araya geldiğinizde, kendi gücünüzü göstermek için davranışlarınız bir anda değişir bunun da farkında değilsinizdir ..
Veyahut da bulunduğunuz toplumda bunları yapmazsınız tamamen gizlenmeyi saklanmayı seçersiniz...
Bunlar aslında insanın kendisini tam anlamıyla tanıyamamasından kaynaklanır. Farkında olmadan yaptığı davranışların temel sebebi bilinçaltıdır.
Bilinç ve bilinçaltı dediğimiz sistemi tam anladığımızda aslında insan denilen mekanizmanın da nasıl çalıştığını anlamış oluruz.
Şöyle düşünelim; bilinç ve bilinçaltını tanımak için bilincin karınca, bilinçaltının fil olduğunu farz edelim...
Kocaman filin üzerinde küçük bir karınca var. Karınca diyor ki: Ben sağ tarafa gitmek istiyorum, fil diyor: Hayır sol tarafa gitmek istiyorum.
Kimin dediği olur sizce? Tabii ki filin değil mi? İşte bilinçaltımız da onu fark ettiğimizde, onunla barıştığımızda el ele kol kola girdiğimizde aslında kaderimizi de şekillendirmiş oluyoruz farkında olarak...
İnsanı bir nebze anladıysak şimdi gelelim yansımaya...
Kâinat kocaman bir ayna... Dışarıda gördüğümüz her şey aslında içimizle alakalı yani bizimle ilgili bunu kabul etsek de etmesek de böyle maalesef.
Topluma bakın huzur mu var, kaos mu var? Aslında herkesin dışarıdaki kavgası, kendiyle olan kavgası ile ilgili... Kendisiyle kavgası bitenin dışarıyla da hesabı kitabı kalmamıştır.
Sevgili Peygamberimizin;” Mümin müminin aynasıdır” hadisini en güzel delildir yansımaya...
Kimde bir kusur görüyorsak muhakkak o kusur bizde de vardır. Ahh hele biz hatunlar detaycı varlıklar olunca daha çabuk kusur buluyoruz.
Mevlânâ Hz. Buyurduğu gibi: “Neyi arıyorsan osun”.
Hayatın yüklerinden ağırlıklarından kurtulmak istiyorsak; öncelikle kendimizi ve haddimizi bilip, nefsimizden arınmamız gerekiyor. Bu da Kuran’dan başlamakla mümkün.
Bir de âlemin virtüözü ve Allah'ın halifesi olduğunu unutmayalım.

HABER YORUMLARI
  1. Elmas Yıldırım
    2022-07-23 21:35:36
    Masaalllah tebarakallah yine dokturmuslsun Medine Sultan yüreğine kalemine kuvvet versin Rabb'im