Konya
°C
Yeni Meram
25.01.2017 13:10

Yüzbinlerce kişinin öğle yemeği tehlikede

Restoran sahipleri, Türkiye’de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı ticket kartlarını boykota hazırlanıyor. Yüksek komisyon ücretlerinden yakınan işletmeciler, “Türkiye bu zor günlerden geçerken yemek kartları bir de 15 günlük ödeme sürelerini 30 bazıları 60 güne çıkardılar” dedi.

A+
A-
25.01.2017 13:10
0
8345
ABONE OL
Türkiye'de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı tahmin edilen yemek kartları (eski adıyla ticket) yüksek komisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri nedeniyle restoran sahiplerini zora soktu. Türkiye'de 200 bine yakın noktada kullanılan bu kartlarla ilgili olarak harekete geçen Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), "Eğer komisyon ücretleri ve ödeme süreleri ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa, tüm restoranlarda bu kartların kullanımını kaldıracağız. Bu zor günlerde herkes birbirine destek olurken, bu şirketler de bir şey yapmalı" açıklamasını yaptı. "AVRUPA'DA DAHA DÜŞÜK" Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını anlatan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, "Türkiye'de bu 9-10 civarında yemek kartı markası var. Ancak pazarın yüzde 90'ı 4 markanın elinde. Bu markalar merkezlerinin bulunduğu Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arası komisyonlarla çalışıyor. Ancak Türkiye'de bu oran 9-10 civarında. Yıllardır bu işin düzelmesi gerektiğini anlattık. Ama bir türlü sonuç alamadık. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ödeme sürelerini geciktiriyorlar. Türkiye bu zor günleri yaşarken bu firmalarda restoran ve lokantalarımızı zora sokuyor." "3 LİRASI ŞİRKETE" Hürriyet'e konuşan Ramazan Bingöl yemek kartlarının Türkiye'de 200 bine yakın noktada geçerli olduğunu anlattı ve şöyle devam etti: "İşverene ve çalışana kolaylıklar sağlayan yemek çekleri kullanımı, restoran ve lokantalardan alınan yüksek komisyonlardan dolayı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. 30 liralık hesabın 3 lirasını komisyon olarak veriyor. Bununla da kalmıyor. Restoranlar verdiği hizmetin karşılığını 15 gün sonra alabiliyordu. Yılbaşından beri vade süresi 30 bazı şirketlerde 60 güne kadar çıktı. İnsanların sokağa çıkıp hayatına devam etmeleri için kampanyalar düzenliyoruz. Ancak bu işi yapan şirketlerin de destek olması gerekiyor." TÜRKİYE'YE 25 YIL ÖNCE GİRDİ Kartlı yemek pazarı Türkiye'de 1992 yılında "yemek çekleri" ile başladı. 1997 yılında ise sektör 'yemek çekinden' kartlı sisteme geçiş yaptı. Sektör 2000'li yılların başında çok hızlı bir büyeme yakaladı. Bugün 10'a yakın firmanın rekabet ettiği kartlı yemek pazarı yılda ortalama yüzde 10 büyüme gösteriyor. İstanbul'da işyerlerinin yoğun olduğu yerlerdeki restoranların aylık cirolarının yüzde 60-70'i yemek kartlarıyla sağlanıyor.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.