Konya
°C
Yeni Meram
10.02.2016 22:18

Yoğurt göründüğü kadar beyaz mı?

Sofraların ve geleneksel kültürümüzün vazgeçilmezi olan yoğurt, hemen her yemekte kullanılır. Peki, zehirlenen kişilere neden yoğurt yedirilir?

A+
A-
10.02.2016 22:18
0
8450
ABONE OL
İşte yoğurdun tarihçesi, faydaları ve evde yoğurt yapımıyla ilgili bilgiler; Kültür Mirasımız Yoğurdun ilk defa ne zaman, nerede, kimler tarafından yapıldığı hakkında yeterli ve kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konudabir çok görüş olmakla birlikte, yoğurdun çok eski çağlardan beri Orta Asya kavimleri ile İskitlerin mutfaklarında yer aldığı, Ural Dağı etekleri ile Karadeniz ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede Türkler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sütün içindeki glutasyon vücuda giren yabancı, kanser yapıcı maddeleri bağlama özelliğine sahiptir. Zehirlenmelerde yoğurt yedirilmesinin sebebi budur. Yoğurt içerisinde canlı bakteriler bulunan bir süt ürünüdür. Sütlerin Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus bakterilerinin simbiyotik kültürlerinin tesiriyle laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilir. Yoğurdun içerisinde bulunanlaktik asit bakterileri bulundukları yerde kendilerinden başka mikro organizmalarının yaşamasına ve gelişmeisne müsaade etmedikleri için yoğurda dayanıklılık kazandırırlar. Yoğurtta bulunan maddeler İçinde bulunan laktik asit bakterileri sayesinde bazı faydaları bakımından sütten daha yararlıdır. Yapısında kaliteli protein, karbonhidrat ve yağ bulunur. Ayrıca kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit, niasin, çinkove B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir süt ürünüdür. Yoğurt göründüğü gibi beyaz mı? Birçok üründe olduğu gibi yoğurtta da sahtecilik hat safhadadır. Endüstriyel yoğurtların üretimi sırasında kaynatma işlemi uygulanırken sütün %30-40'ı su olarak buharlaşır. Bunun yanında yoğurt yapılırken sütün kreması ayrılır ve süt yağsız kalır. Üreticiler hem su kaybını önlemek için hemde ürüne kıvamlı bir yapı kazandırmak için başta jelatin olmak üzere nişasta, pektin gibi maddeler katmaktadır. Homojenize yoğurt gerçeği Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için ilave edilen jelatin çoğunlukla hınzırın kemik ve derisinden elde edilen protein yapıda bir madde olup maliyeti çok ucuzdur. İkincil olarak hazır yoğurtlara, kıvam arttırıcı nişasta ilavesi yapılabilmektedir. Sağlıklı yoğurt evde yapılır. Yoğurt, besleyici değerinin yüksek ve sindiriminin kolay olması; sindirim sistemini düzenlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle sofralarda yer verilmesi gereken bir üründür. En sağlıklı olan, insanların kendi yoğurtlarını evlerinde yapmalarıdır. Evde yoğurt yapmak için katkısız ve saf süt alınmalıdır. Saf süt tencereye konur. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Parmağı yakmayacak kadar soğuduktan sonra süte daha önce yapılmış doğal yoğurttan bir miktar eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır. Bir gece beklenir. Daha sonra yoğurt dolaptan alınır. Laktik asit arttıkça yoğurt ekşimeye başlar ve peynire benzer bir hal alır. Neden yoğurt yenmeli? -Sindirim sistemini düzenler. -Bakterilerin ürettiği saprotif organizmaların gelişimini engeller. -İshal önleyicidir. -Bağırsağı temizler. -Kalın bağırsak riskini azaltır. -Zihin ve kemik gelişimine yardımcı olur.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.