Konya
°C
Yeni Meram
19.10.2017 08:46

Yemek Kültürümüz

Yemek Kültürümüz - Rıdvan Bülbül - Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
19.10.2017 08:46
19.10.2017 11:26
0
5921
ABONE OL
  ■ Zengin ne zaman isterse, fakir ne bulursa yer. (Ahmet Yesevi) *** Yemek kültürü tüm toplumların aynasıdır. Ankara Ticaret Odasınca yayınlanan Lezzet haritası adlı kitapta ayrıntılı bilgiler yer alıyor; 2 bin 205 çeşit yöresel yemek var! Bizim yönetimde bulunduğunuz dönemde  Feyzi Halıcı ustamızın Başkanlığında  Konya Kültür- Turizm Derneğinin geleneksel olarak düzenlediği Uluslar arası ve Ulusal düzeydeki yemek yarışmalarının amacı  da bu alandaki kültürümüzü düzeyli bilimsel  temele oturmak, tanıtıma katkıda bulunmak amacına dönüktü Gurme değiliz,  gerekli bilgileri uzman kişilerin yazılarından öğreniyoruz. Satırbaşı açarsak; kimi bölgelerin ortak tatlarının olduğunu da Lezzet Haritasından saptıyoruz. Örneğin, çiğköfte. Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye illerinin menüsünde ilk sırada yer alıyor. Keşkek: Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, Künefe; Hatay ve Elazığ; Höşmerim; Aksaray, Amasya, Ankara, Uşak, Balıkesir, Bolu. Yöresel yemeklere Konya’dan başlayıp alfabetik sırayı izleyerek devam edelim. Konya deyince kuşkusuz başta etli ekmek gelir. Toyga Çorbası, Bamya Çorbası Konya ve Sedirler Böreği, Saç Böreği, Patates Böreği, Tandır Böreği, Fırın Kebabı, Tirit,  Batırık, etli Topalak, Papara, Etli Pilav, Düğün Pilavı, Dilber Dudağı Baklavası, Höşmerim, İrmik Helvası, Un Helvası, Kaygana ve Saçarası Konya Haritasının vazgeçilmez tatlarından Diğer İllerden seçmeler; Adana: Süllüm. Adıyaman: Basalla. Afyon: Sakala çarpan çorba, sırtsırta, ağzı açık, cücü. Ağrı: Gösteberg. Amasya: Unutma beni, eli böğründe. Ankara: Sıçgıç, pıtpıt pilavı, entekke böreği, tamtak tiridi, öllüğün körü. Antalya: Bergamut reçeli. Artvin: Zurbiyet, püşürük çorbası. Aydın: Pelvize. Balıkesir: Mafiş tatlısı. Bilecik: Samsı. Bingöl: Sirın. Bitlis: Büryan, şekalok. Bolu: Çantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı. Burdur: Testi kebabı. Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı (ki, bayılırım), kaymaçina. Çanakkale: Erik macunu. Çankırı: Mıkla. Çorum: Cızlak, borhani. Denizli: Çaput aşı, gındıra çorbası. Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi. Edirne: Mamzama, hardaliye. Elazığ: Lobik çorbası, kındık köfte, işkene, pirpirim boranı, tavşan üflemesi. Erzincan: Tulum peyniri. Erzurum: Cağ kebabı. Eskişehir: Çiğ börek. Gaziantep: Mahhıtalı köfte, maş çorbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak böreği, yarpuz piyazı, elma turşusu. Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dıble. Gümüşhane: Köme, kanzılı börek. Hakkári: Gulul çorbası. Hatay: Kaytaz böreği, semirsek. Isparta: Kuyruğu sulu,  İçel: Tantuni. İstanbul: Uykuluk. İzmir: Kumru, papaz yahnisi. Kars: Tandırda kaz çekmesi. Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı. Kayseri: Mantı, pastırma. Kırklareli: Sulu kaçamak. Kırşehir: Keykef. Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı. Kütahya: Namaz dolması, tekke ve çene çarpan çorbası, tosunum. Malatya: Taş küllüğü, gurut çorbası, kurşungeçirmez köftesi Manisa: Mesir macunu. Maraş: Dondurma, tarhana, pıtpıt lapası; Mardin: Semberuk- irok. Muğla: Gali patlıcan, ebegümeci kavurması, dülek reçeli. Muş: Çorti. Nevşehir: Dıvıl, sızgıt. Niğde: Mangir çorbası, papara, cılbır. Ordu: Melocan kavurması, sakarca mıhlaması. Rize: Hamsi çiğirtası, enişte lokumu. Sakarya: Pekmez. Samsun:  Kocakarı gerdanı. Siirt: Zivzik narı, perde pilavı. Sinop: Nokul, mamalika. Sivas: Pezik turşusu. Tekirdağ: Köfte. Tokat:  Bacaklı çorba. Trabzon: Vakfıkebir ekmeği. Tunceli: Zerefet. Urfa: İsot, şıllık tatlısı. Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi. Van: Otlu peynir. Yozgat: Testi kebabı. Zonguldak: Beyaz baklava. Aksaray: Höşmerim. Bayburt: Lor dolması. Karaman: Kayısı musakka, paraköfte. Kırıkkale: Sarığı burma. Batman: Bumbar. Şırnak: Hekheşandi. Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut. Ardahan: Pişi. Iğdır:  Patlıcan reçeli. Yalova: Luhu şirkey çirbuli,  papa. Karabük: Çingene baklavası. Kilis: Şıhıl, Müşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet çamuru. Osmaniye: Tirşik, çiçcire. Düzce: Çerkez tavuğu. ■Yürek mideyi değil, mide yüreği sürükler. (Cervantes)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.