Konya
°C
Yeni Meram
30.12.2015 13:25

Yargıtay Başsavcısı'ndan DBP'ye özerklik uyarısı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu, Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) “özyönetim” uyarısı yaptı.

A+
A-
30.12.2015 13:25
0
6305
ABONE OL
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, tüzük ve programında devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olduğunu savunduğu “demokratik özerklik” ve “öz yönetim” modelini benimseyen Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP), anayasa ve Siyasi Partiler Yasası (SPY) uyarınca gerekli düzenlemeleri yapması için 30 günlük yasal süre verdi. Yargıtay Başsavcısı Akarca, 2 Mayıs 2008’de kurulan ve 23 Ağustos 2015’te yapılan 3. Büyük Olağanüstü Kongre’de tüzük ve programını değiştiren, “HDP’nin Güneydoğu’daki partisi” olarak da gösterilen DBP’ye, “demokratik özerklik” konusunda ihtarda bulundu.

"BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞE AYKIRI MADDELER"

Siyasi partilerin Anayasa ve SPY uyarınca hangi hallerde kapatılacağına yönelik hükümlere yer verilen yazıda, “Bu emredici hükümlere rağmen, partinizin amacını gösteren tüzüğünüzün 3. maddesinin 4. fıkrasında, devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olarak, ‘demokratik özerklik’ modelinin benimsendiği ve bu doğrultuda çalışılacağının hedeflendiği açıklanmıştır” denildi.

"ÜNİTER DEVLET YAPISINA AYKIRI"

Parti programında da anayasa ve SPY’ye aykırı hükümlere yer verildiği belirtilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Demokratik Anayasa başlığında, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı esas alınarak farklı kimliklerin kendi öz yönetimlerini oluşturmasına olanak sağlanacağı söylenmiştir. Parti programınızda değindiğiniz bu hedeflerin Anayasa ile güvence altına alınmış devletin üniter yapısına aykırı hükümler içerdiği açıktır. Anayasanın 69/5. maddesi ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 101/1-a maddesine göre bir partinin tüzük ve programının devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı olması durumunda bunun partinin doğrudan kapatılması gereken hallerden olduğu da belirtilmiştir. Tüzük ve programınızdaki yukarıda belirtilen anayasa ve kanuna aykırılık teşkil eden hükümlerin kanuna uygun hale getirilmesini istemek gerekmiştir”
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.