Konya
°C
Yeni Meram
05.06.2015 15:36

Yağmurun bereketi Konya'da buğday beklentisini arttırdı

Tahıl ambarı olarak adlandırılan Konya Ovası'nda bu sezon metrekareye düşen yağış miktarının artması, buğdayda rekolte beklentisini 3 milyon tona çıkardı.

A+
A-
05.06.2015 15:36
05.06.2015 15:55
0
2070
ABONE OL
Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Konya ve çevresinin 2013-2014 tarım sezonunda metrekareye 203 milimetre yağış aldığını, bu sezon ise yağış miktarının metrekarede 503 milimetre olarak hesaplandığını söyledi. Yağış miktarının önceki döneme göre yaklaşık 2 kat arttığını ifade eden Çevik, "Metrekaredeki başak sayımız, bitki sayımız geçmiş yıla göre iki kat fazla oldu. Bitki boyu 35-40 santimetreye ulaştı. Bu nedenleKonya ve çevresinde harman döneminin bereketli geçeceğini düşünüyoruz. İnşallah Allah afet vermez, harman sezonuna da ulaşırız ve bereketli bir yıl olur" diye konuştu.

Konya Ovası’ndan muhteşem kareler

- Rekoltede yüzde 40-60 arası artış bekleniyor Çevik, rekoltenin bir önceki yıla göre yüzde 40-60 artmasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti: "Bu durumda 3 milyon ton civarında buğday rekoltesi olacağı öngörülmektedir. Biz 45 gündür çiftçilerimize uyarılarımızı yapıyorduk. Yağışın dengeli düşmesi, fazla düşmesi, bitki gelişiminin kuvveti olması gibi durumlar ile burada doğabilecek hastalıklarla alakalı uyarılarımızı yaptık. Uyarılarımız karşılığında hastalıklara karşı üreticilerimiz de ilaçlamalarını yaptılar. Hastalıklı bir arazimiz ve bitkimiz kalmadı." Buğday kalitesinin de bu yıl iyi olacağını anlatan Çevik, "Çalışmalar sayesinde süne zararlısı, Konyaiçin büyük bir tehdit olmaktan çıkmıştır. Gözlemlerimize göre bu yıl süne zararı çok az olacaktır. Bu açıdan hububatta kalitenin de iyi çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi. - "Ülke ekonomisine 1 milyar dolar zarar" Çevik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Çukurova'da hasat sezonunun başladığını, KonyaOvası'nda ise hasadın temmuzda yapılacağını bildirdi. Hasat sezonunda ürün kaybının en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Çevik, şöyle devam etti: "Sezon gelmeden biçerdöverci arkadaşlarımız ayarlarını iyi yapmalı, biçerdöver hatalarını ortadan kaldırmalı. Buğday üretiminde yüzde 5'lik bir kaybın ülke ekonomisine zararı 1 milyar dolar. Yağış nedeniyle tarla kenarlarında bol ot var. Bu otların kuruması nedeniyle önümüzdeki süreçte yangın ihtimali artacak. Bununla ilgili de tedbirlerin alınması lazım. Bu tedbirler, üreticiler ve ülke ekonomisi için son derece önemli."
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.