Konya
°C
Yeni Meram
04.04.2018 00:10

VİCDANSIZLIK

Konya bölgesinde çıkılan ihaleyle yakalanan ve alıcısı tarafından bir merkezde toplanan yılkı atları adeta ölüme terk edildi. Açlık ve susuzlukla boğuşan atların bazıları ölürken, birçok at ise adeta bir deri bir kemik kaldı

A+
A-
04.04.2018 00:10
04.04.2018 10:59
0
8912
ABONE OL
Konya bölgesinde çıkılan ihaleyle yakalanan ve alıcısı tarafından bir merkezde toplanan yılkı atları adeta ölüme terk edildi. Açlık ve susuzlukla boğuşan atların bazıları ölürken, birçok at ise adeta bir deri bir kemik kaldı Konya ve Karaman bölgelerinde bulunan birçok alanda alabildiğine özgürce hareket eden yılkı atlarıyla ilgili geçtiğimiz yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi hayata geçirildi. Projeyle atların bakım ile tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının alanın taşıma kapasitesi seviyesine getirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda çıkılan ihaleyle Konya bölgesinde birçok yılkı atı yakalandı. İhaleyle yakalanan atlardan 100 tanesini alan ve İsmil bölgesinde atlar için bir alan oluşturan şahıs ise atları aldıktan sonra yurt dışına gitti. Sahipsiz kalan atlardan açlık ve susuzluk nedeniyle ölenler olurken, birçok at ise adeta bir deri bir kemik kalmış durumdu. Yetkililer tarafından da denetimi yapılmayan atlar ölüme terk edilirken, Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yetkililerinin olaydan haberdar olmasının ardından harekete geçen yetkililer atlara balya bayla ot taşımaya başladı.

BUNUN HESABINI SORUN

Yaşanan üzücü olayla ilgili açıklama yapan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü, “Atlara bu vahşeti uygulayanlardan kim hesap soracak? Önce ihale açmışlar. Sonra, mal olarak gördükleri bu kimsesizleri yüreklerinde vicdan ve merhamet olmayan birilerine satmışlar. Merhamet sahibi, yürekli bir yurttaşımız beni aradı ve videolarla, resimlerle bu vahşeti belgeledi. Açlıktan, susuzluktan ölenler, bitkinlikten yerinden kalkamayanlar, kuyruğundan asılarak zorla kaldırılanlar, can çekişen atlar. Olayı öğrenir öğrenmez önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Sayın Özcan Yaman’ı, sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğünü aradım. Ben arayıncaya kadar atlar akıllarına gelmeyenler, 2 kişiyi yüzlerce atın bulunduğu bölgeye gönderiyorlar. Atların olduğu bölgeye gidenler de olayı ortaya çıkartan vatandaşa hiç sıkılmadan, ‘Dernek duymuş, ortalık karışacak, bir an önce hangi atı alacaksan hemen al git’ diyorlar. Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği’nin haberi olunca, 2 gün boyunca atlara ot taşıdılar. Geçmiş olsun! Şimdi Sayın Valimiz Yakup Canbolat’a sesleniyorum. Açlıktan ölen onlarca hayvanın telef olmasına sebep olanlardan ve kontrol etmeyerek görevlerini kötüye kullananlardan bunun hesabını sorun. Bu hayvanların her gün birer ikişer ölürken umursamayıp, dernek duyunca harekete geçenlerden bunun hesabını sorun. Biz konuyu hem Cumhuriyet Savcılığı’na hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ileterek sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını isteyeceğiz. Başka yerlerdeki atların da başına neler geldiği soruşturulmalı. Yoksa ölenler unutturulup, birileri korunup, olmamış gibi mi davranılacak. Kamuoyu önünde, onlarca atın ölümünün aç ve susuz bırakılmalarının hesabının sorulmasını istiyoruz” dedi.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.