Konya
°C
Yeni Meram
28.03.2018 12:39

Ulusal Ekmek Çalıştayı Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TMO, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Konya Ticaret Borsası’nın ortaklaşa düzenlediği Ulusal Ekmek Çalıştayı,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk, Konya Ticaret Borsa Başkanı Hüseyin Çevik, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve konu uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.  

A+
A-
28.03.2018 12:39
0
7729
ABONE OL
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TMO, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Konya Ticaret Borsası’nın ortaklaşa düzenlediği Ulusal Ekmek Çalıştayı,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk, Konya Ticaret Borsa Başkanı Hüseyin Çevik, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve konu uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.   Çalıştay’da konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, ekmeğin tarihçesine değinerek ekmeğin insanoğlunun tarih sahnesine çıkışından itibaren uğruna en çok mücadele verdiği gıdalardan bir tanesi olduğunu söyledi. Daniş, “Bakanlığımız yakın zamanda ekmekle ilgili birçok düzenleme yaptı. Kısaca değinecek olursak ekmek yapımında kullanılan buğday unları ekmeklik buğday unu adıyla tek sınıfa indirgenmesini ifade edebiliriz. Ekmeklik buğday ununda kepek oranının yüzde 60 artırıldığını söyleyebiliriz. Tuz miktarının yüzde 25 düşürülmesi, ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği ve kepek ekmeğinin satılmasının zorunlu hale getirilmesi, hijyen şartlarının getirilmesi, ambalajsız ekmek dağıtımının ve satışının yasaklanması, çalışan personelin eğitilmesi, buğday ununda C vitamini dışında bütün katkı maddelerinin yasaklanmış olması gibi çalışmalar gerçekleştirildi” dedi. Gıda Üretenler Vicdani Sorumluluk Taşımalı Konya Ticaret Borsa Başkanı Hüseyin Çevik ise, ülke genelindeki tüketimden bahsederek “Türkiye’de, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri enerjinin yüzde 66’sı tahıllardan, bu oranın yüzde 56’lık kısmı yalnız başına ekmekten karşılanmaktadır. Ülkemizde, kişi başına günde yaklaşık olarak 250-300 gr ekmek tüketilmektedir. Ekmek, bazılarının sandığı gibi sadece karbonhidrat içeren boş kalori kaynağı bir besin değildir. Halkımızın temel besinidir ve günlük alınan enerjinin ortalama %45’i, proteinin %47’si ekmekten sağlanır. Ekmek gibi en önemli besin maddesi üzerinden spekülasyon yapılmasına izin verilmemelidir.” dedi. Ülke olarak yaklaşık 20 milyon ton üretim yapıldığına dikkat çeken Çevik, “Ülkemizde tescilli ve üretim izinli iki yüzün üzerinde ekmeklik buğday çeşidi mevcuttur. Ancak üretimde bulunan çeşit sayısı onlarla ifade edilebilecek düzeydedir. Bilhassa buğday üretimin büyük kısmının gerçekleştirildiği İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde üretimde eski birkaç çeşidin hakimiyetini yeni çeşitler kıramamış, yeni çeşitlerin üretimde aldıkları pay kısıtlı kalmıştır. Bunca yıl, emek ve maliyetle yürütülen ıslah çalışmaları sonucu elde edilen çeşitlerin üretimde yer almaması ekonomik bir kayıp olarak görülmektedir. Ülkemizde, yılda yaklaşık 20 milyon ton buğday üretimi oluyor. Ama kalitede yıllara göre dalgalanmalar oluyor. Buğdayda kalite dendiği zaman akla para gelmelidir. Çünkü kaliteli buğday iyi para demektir. Çünkü kaliteli buğdaydan kaliteli un, kaliteli undan kaliteli ekmek elde ediliyor. Un sektörü kaliteli ürün için, kaliteli hammaddeyi ülke kaynaklarından karşılama çabasındadır.” ifadelerini kullanarak, gıda üreten firmaların ve çalışanların yaptıkları iş dolayısıyla vicdani olarak sorumluluk duymaları gerektiğinin altını çizdi. Gıda Kontrol Müdürü Muharrem Selçuk ise, açıklamalarında ekmeğin kültürümüzdeki yerini anlattı. Ekmeğin içerisindeki besinlerin bilinenin aksine olduğunu söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da, “Geçmiş yıllarda günde 6 milyon ekmek israf ediliyordu. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu israf günde 4 milyon 900 bine düştü” şeklinde konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu un üretimi ve israfın maddi boyutuna değindi. İki gün boyunca devam Ulusal Ekmek Çalıştayı’nda konunun uzmanları tarafından  ekmeğe dair tüm konular ele alındı.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.