Konya
°C
Yeni Meram

Ülkemizde şeker pancarı

Ülkemizde şeker pancarı- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
04.11.2020 01:41
03.11.2020 15:52
0
4354
ABONE OL
Şekerpancarı, ıspanakgiller familyasından iki yıllık tarla bitkisidir. Birinci yıl vejatatif organları ikinci yıl genaratif organları yetişir. Etli olan kökünden şeker üretilmektedir. Avrupa Birliği, ABD ve Rusya, dünya üretiminde ilk üç sırayı alır. Ticari bir bitkidir. Dünyada şekerin yaklaşık yüzde 80’i kamıştan, yüzde 20’si de şeker pancarından üretilmektedir. Ülkemizde Doğu Karadeniz, Ege, Akdeniz’in sahil şeridi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde şeker pancarı üretimi yapılmaktadır.   TÜİK verilerine göre; ülkemizde toplam 2,92 milyon dekar alanda şeker pancarı üretimi yapılmakta en fazla üretimin olduğu iller ise Konya, Yozgat ve Eskişehir’dir. Ülkemizde şeker pancarı ekim alanları giderek azalmaktadır. Bu azalışın en önemli sebebi şeker pancarı üreticisinin giderek azalması, iklim koşulları ve kuraklıktır. Türkiye’de şeker pancarı üretimi, üreticiler veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmaktadır. Türkiye'nin yıllık kişi başına toplam şeker tüketiminin 30 kg olduğu tahmin edilmektedir. Şeker tüketiminin yaklaşık yüzde 80'i sanayi, yüzde 20'si hane halkı tarafından kullanılmaktadır. Yeme içme alışkanlıklarındaki değişiklikler şeker tüketiminin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Türetilmiş nişasta bazlı tatlandırıcılar doğrudan tüketilmez, ancak endüstri tarafından tatlandırıcı olarak fırın ürünleri, geleneksel tatlılar, dondurma, helva, reçeller ve alkolsüz içeceklerin pek çoğunda kullanılmaktadır. Dünya’da şeker tüketimi, 2019/20 döneminde yüzde 0,8 oranında artmıştır. Dünya borsalarına hâkim olan düşük maliyetli kamış kökenli şeker nedeniyle, yerli şekerin ithal şeker ile rekabet gücü çok zordur. Türkiye’de nişasta bazlı şeker kotaları yüzde 5’den yüzde 2.5’a düşürülmüştür. Türkşeker ’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yıllık şeker ihtiyacının yaklaşık 2 milyon 600 bin ton olduğu ve bu ihtiyacın diğer kooperatif ve özel sektör şeker fabrikaları ile birlikte üretileceği bildirilmiştir. Türkşeker 950 bin ton şeker, 295 bin ton melas, 2 milyon 190 bin ton küspe, 5 milyon litre alkol ve 7 bin 800 ton konsantre şlempe üretimini hedeflemektedir. 2020 üretim sezonunda üreticilerimizin sıklıkla sorduğu şeker pancarı fiyatları Türkşeker'in yapmış olduğu yazılı duyuruda açıklanmıştır. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. 28/10/2020 Genel Müdürlüğü 2020 yılı ürünü şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 2020 yılında Şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Şeker pancarında geçen sezona göre fiyatta yüzde 12’lik artış sağlanmıştır. Üreticilerimiz artan girdi maliyetlerinden dolayı masraflarının artığını saha çalışmalarımda beyan etmişlerdir. Fiyatın geç açıklanması ve beklenenin altında kalması üreticilerimizin mazot, gübre, sulama, elektrik, hasat, nakliye, işçilik vs. giderlerini tam karşılamadığı için fiyatın özel sektör tarafından daha yüksek olmasını istemektedirler. Sağlıklı günler dileğimle...  
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.