DÜŞÜNEBİLİYOR, YORUMLAYABİLİYOR
Konya’da faaliyet gösteren yazılım firması AKINSOFT, daha önce geliştirdiği Akıncı-1 ve Akıncı-2’den sonra şimdi de ADA ismini verdiği garson robotlar geliştirdi. Meram ilçesindeki bir kafenin açılışıyla garson robotlar da müşterilere hizmet etmeye başladı. Müşterilere isteklerini soran ve mutfaktan aldığı siparişleri masalara servis edebilen garson robot ADA, vatandaşlarla diyaloğa girebilme özelliğine de sahip. AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, ADA’nın insansı bir robot olduğunu söyledi. AKINSOFT’un, 1995 yılında küçük bir şirket olarak kurulduğunu ve kurulduğu günlerde vizyonunu belirlediğini belirten Akın, hedefleri arasında robotik teknolojiler konusunda Ar-Ge faaliyetlerini başlatmak ve robotların seri üretimini yapmak da olduğunu kaydetti. Bu hedef için AKINSOFT ailesinin 2009 yılında hazır hale geldiğini ifade eden Akın, “Konya’da robotik laboratuarlarımızı kurduk. 6 yıllık bir çalışmayla farklı tiplerde protetifler üretmeye başladık. Bunların önde gelenleri Akıncı 1, Akıncı 2 ve Akıncı 3 insansı robotlarıydı. Aynı zamanda PNCR 1 ve PNCR 2 tarım robotları da var. Akıncı serisi insansı robotlar, düşünebiliyor, yorumlayabiliyor, hissedebiliyor, insanları algılayabiliyor ve sizinle iletişime girebiliyor. Tarım robotu ise bir patentli ürün olup bugün bölgemizin endüstriyel bitkisi olan pancar ekiminde verim yüzde 80’lerde iken standart ekim metodlarında verimi yüzde 95’e kadar yükseltti. Şu anda seri üretime hazır olan bir robottur” dedi.
SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK
AKINSOFT’un, kendi sermayesiyle robotik laboratuarlar kurduğunu ve bugüne kadar hiçbir sermaye desteği almadan Türk mühendislerinin özgün ve özverili çalışmalarıyla bu noktaya geldiğini anlatan Özgür Akın; “Yeni robotun ismini ADA koyduk. ADA, kahve ikram edebiliyor, servis yapabiliyor. Diğer robotlarımızla birlikte ADA’nın da seri üretimine geçmeyi düşünüyoruz. 2015 yılında Konya’da kuracağımız robot fabrikalarında seri üretimi yapacağız. Artık yüksek teknoloji Çin’de, Japonya’da Amerika’da aranmayacak. Konya’da aranacak. Robotların çoğalmasıyla iş sahaları daralıyor gibi görülebilir ama insanları işsiz bırakan ileri teknoloji değil, yönetim anlayışıdır. İleri teknoloji, bize hizmet etmeye devam edecek. Yüksek teknolojiye gereken önemi vermeyen milletler kendi ülkelerinde özgür olduklarını sanarak köle olmaya mahkûmdur” diye konuştu. Adem SERİN
Robot garsonlar iş başında
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
134753 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
131171 kez okundu
3
TFF, kupa finalinin yerinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı
118217 kez okundu
4
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
114861 kez okundu
5
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
113330 kez okundu
6
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
110943 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.