Saç rengini açmak için sıklıkla tercih edilen papatya, sağlık açısından da bir çok hastalığa iyi gelir. İşte Papatya çayının bilinmeyen faydaları...
Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ister kuru ister taze papatyadan hazırlanan çayın faydalarını anlattı.
Karın kramplarına iyi gelir
İçeriğindeki güçlü antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikler mide kramplar için etkili bir ilaçtır.
Uykuya yardım eder
Papatya hafif bir sakinleştirici ve uyku indüksiyonu olarak kabul edilen bir bitkidir.
Bu sebepten uykudan yarım saat önce tüketilmesi faydalıdır.
Migreni rahatlatır
Papatya çayı baş ağrısı tedavisinde de oldukça etkilidir.
Bağışıklık artırır
Doğuk algınlığı ve grip geçirme dönemlerinde günlük olarak bir ya da iki finca papatya çayı tüketilebilir.
Yanık ve sıyrıkları iyileştirir
Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar papatya çiçeklerinden yapılmış merhemler yaraları iyileştirmek için kullanırlarmış. Papatya çayını demleyerek soğuyan suyunu yaraların üzerine uygulayabilirsiniz.
Koyu renk halkaları azaltır
Papatya çayı, göz çevresindeki koyu renk halkalardaki iltihaplanmayı azaltarak cildi sıkılaştırır. Papatya çay torbalarını gözlerinizin üzerine uygulayabilirsiniz.
Cildinizi parlatır
Pürüzlü lekeleri nemlendirmek ve yok etmek için papatya çayı kullanabilirsiniz. Papatya çayını demleyerek yüzünüz için buhar banyosu yapabilirsiniz.
Akneleri önler
Papatya, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlar yüklüdür. Bu nedenle bakterilerin önlenmesinde faydalıdır.
Şişkinlik ve ağrıları azaltır
Şişkinlik ve ağrı durumlarında ilaç kullanmak yerine papatya çayı tütketebilirsiniz. Çay, vücudun şişmesini azaltmak için çalışan doğal anti-inflamatuar özelliklerle yüklüdür.
Kan şekerini ve diyabet hastalıklarındaki hasarı azaltır
Yemekten sonra bir fincan veya iki papatya çayı içmek, şeker hastalarının kan şekerini düşürme, görme, sinir ve böbrek hasar riskini azaltır.
Tiroid ve meme kanseri riskini azaltır
Haftada 6-7 kez papatya çayı içen kişilerde tiroid kanseri gelişme olasalığı yüzde 70 daha düşük olduğu ve 30 yıldır çaydan düzenli tüketen kişilerin ise yüzde 80'den daha düşük riks altında olduğu gözlemlendi.
Papatyada kereviz, meyveler ve maydanozda bulunan apigenin gibi flavonoidlerin anti-kanser potansiyeline katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Cilt tahrişini azaltır
Papatya, güneş yanığı, egzama ve böcek ısırıkları can sıkıcı ve acı verici tahrişi azaltır.
Kas spazmlarını giderir
Papatya çayı, kas spazmlarını sakinleştiren glisin seviyesini yükseltir. Glisin bilinen bir sinir gevşeticidir.