Konya
°C
Yeni Meram

Organik çilek yetiştiriciliğinde, Hüyük

Organik çilek yetiştiriciliğinde, Hüyük- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.09.2020 01:54
17.09.2020 14:02
0
2747
ABONE OL
HÜYÜK: Tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepeye denir. Hüyük, Şeyh İdris ve kardeşi Şeyh Bahri tarafından kurulmuştur. Türbeleri ilçe merkezinde halen yer almaktadır. Hüyük 04/07/1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Hüyük ilçesinin kuzeyinde Doğanhisar ve Şarkikaraağaç, güneyinde Beyşehir ilçesi yer almaktadır. İlçenin kuzey ve doğusu dağlar ile çevrilidir. Kuzeyinde Sultan Dağları yer almaktadır. Batısında Beyşehir Gölü ve güneyinde de engebeli ve yayvan sırtlarla çevrilidir. İklimi: Göller bölgesinin tipik özelliği olarak, yazlar sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Kuzey ve doğudaki dağlık arazilerinin yağmur sularını Beyşehir Gölü'ne ulaştıran küçük dereler vardır. İlçenin denizden yüksekliği ise 1150 metredir. Ekonomisi tarıma dayalı olan Hüyük ilçesinde araziler parçalıdır, kuru ziraatın yapıldığı tarım arazileri mevcuttur. Çilek yetiştiriciliğine uygundur. Ayrıca bölgede çilek üretilmekle birlikte ceviz, kiraz, elma, vişne, kayısı, üzüm gibi meyveler de üretilmektedir. Tarla ziraatında de arpa ve buğday yetiştiriciliği yaygındır. ÇİLEK: A vitamini, C vitamini, B6 ve B12 vitaminleri sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Konya’nın Hüyük ilçesi organik çilek üretiminde birinci sıraya yerleşmiş ve çilek üretiminin önemli bir noktaya gelmesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ile devlet desteklerinin önemi büyüktür. Hüyük ilçesinde 2019 yılı organik çilek üretimi rekoltesi 70 milyon liraya ulaşmıştır, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ‘BENİM ŞEHRİM’ logosu ve söylemiyle yola çıkmış, bölgeye çilek fidesi ve çilek üretimi için malç naylonlarını göndermiştir. Toprak ve Bitki Besleme bölümü mezunu olarak, bölge topraklarında üretim yapan üreticilerin üretim aşamalarını ilgili paydaşlarla KOP projesi kapsamında yerinde eğitim ve saha gezileriyle inceleme şansımız olmuştur. Hüyük ilçesinde toprakların pH’ları nötr, tuzsuz, organik maddece fakir, kireçli, kumlu killi tınılı tektüre sahiptir. Çilek bitkisinin iyi gelişmesi için, toprağın hafif asit karakterde olması gerekmektedir. Toprak hazırlığı sırasında iyi yanmış ahır gübresi ile birlikte toz kükürt kullanabiliriz. Damla sulama ile nitrik veya fosforik asit verebiliriz.(organik çilek üretilmiyorsa) Çilek, tuzluluğa duyarlıdır. Çilek tarımında organik madde önemlidir bunun için fide dikim öncesinde toprak hazırlığı sırasında iyi yanmış ahır gübresi veya leonardit kullanabiliriz. Çileklere damla sulama ile sıvı hümik asitler verebiliriz ( üretim organik değilse).Kireçli topraklar çilek bitkisinde kloroz problemi oluşturabilir.  Bunun için mikro besin elementi ve fosfor içeren gübreleri uygulamalıyız ve uygulama şekline dikkat etmeliyiz, yapraktan gübre uygulamalıyız.   Uzman Tarım Danışmanı, Bitki Besleme ve Toprak Bölümü ORGANİK TARIM UYGULAMALARI KONTROLÖRÜ Tülin Kalın Aysan
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.