Konya
°C
Yeni Meram
23.11.2014 16:08

O Üniversitenin adı değişiyor

A+
A-
23.11.2014 16:08
0
2514
ABONE OL
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle: -Acıları anlamadan, hüzünleri yaşamadan gönlümüzün diliyle hitap edemeyiz. -Gönülden gönüle konuşanın tercümeye, tercümana ihtiyacı yoktur. Bu topraklarda yüzyıllarca konuşulmuş Zazacayı, Kürtçeyi yasaklamanın bir anlamı olabilir mi? -Bu ülke bizim ülkemiz. Emin olun Erzincan'dan gelirken gördüğüm Munzur dağlarıyla, doğduğum yerde Toros dağlarını farklı görmedim. -Bu acılar tek bir kesimde, tek bir yerde yaşanmadı. Sadece Alevilere değil hepimize bir şeyler fısıldandı. Aman oğlum, kendini gösterme, aman oğlum kendini beli etme. Anam rahmetli, her zaman okula giderken 'Aman kendini gösterme, aman kendini belli etme" derdi. -Aslında herkes bir şeyleri sakladı, onlarca yıl  bu topraklarda. Şimdi saklanma vakti değil, şimdi herkesin onurla, gururla öne  çıkıp ne düşüncedeyse, ne ideolojideyse, hangi etnik veya mezhebi veya dini arka  plandan gelmişse gururla, onurla bunları dile getirme vaktidir. -Dersim nasıl Tunceli olduysa, bizim köylerimizin de isimleri değişti. Benim doğduğum yerin adı Pirkondu idi. Ama isminde 'Pir' var diye, şimdiki ismi Taşkent'e dönüştürüldü. 75 YAŞINDAKİ BİR YAŞLININ İDAMA GİDERKEN... -Herkesin Dersim olaylarıyla ilgili kanaatleri  farklı olabilir. Bunları tarihi araştırmalar içine sokabiliriz, o tarihi  araştırmaların neticesini de bekleyebiliriz. Ama bana kimse, 75 yaşında bir  yaşlının idama giderken feryadına sessiz kalıp, önce onun gözü önünde oğlunu öldüren zihniyet, kimi temsil ediyorsa etsin, o zihniyet zalimce bir zihniyettir.  O zihniyeti savunanlar devleti savunmuş olmazlar, o zihniyet üzerinde devlet beka  bulamaz. O zihniyetle yüzleşmeden de devlet, yeniden milletiyle buluşamaz. Biz  yüzleşiyoruz.
-Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir  şekilde bu toprağı terk etmek zorunda kim kalmış olursa olsun hepsine kapımız  açık, hepsine gönlümüz açık.
-Bu seyitler diyarındaki bütün kimlikleri selamlıyorum.
SİZE ZULMEDİLDİ, AYIP EDİLDİ
-Biz bunlarla yüzleşiyoruz. Size zulmedildi, ayıp edildi
-Başbakan olarak söylüyorum. Bütün Alevi, Kürt, Zaza hangi kimlikten olursa olsun söylüyorum. Bu kimliklere karşı kim bir yanlışlık yaparsa aslında devlete karşı en büyük yanlışı yapar.
- Devlet yeni bir üslup belirleyecek. Bu bizim size taahhüdümüzdür. Herkes birbiriyle yeniden bir selamlaşsın, bir konuşsun.
BİR ZAZA ARKADAŞIMIZ VAR VE...
-Bakanlar kurulumuzda bir Zaza arkadaşımız var ve gurur duyuyoruz. Cevdet Bey’le 30 yıldır tanışırız ve bir gün bile ne onun zihninden ne de benim zihnimden etnik kökenimiz geçmiştir.
DERSİM MÜZESİ GELİYOR
-Birincisi Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Talimatını verdik. En kısa sürede tamamlanacak. Türkiye'de Alevi İslam geleneğini en iyi şekilde tanıtacak bir müzemiz olacak. 10 milyonluk bir bütçeyi ayıracağız.
-Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak. O ocaklara, Dersimli kardeşlerim ve dışarıdan gelenler en iyi şartlarda gidecek. 11 milyonluk bir bütçeyi onayladık.
ÜNİVERSİTENİN ADI 'MUNZUR ÜNİVERSİTESİ' OLACAK
-Rektörümüz üniversitenin adının Munzur üniversitesi olmasını talep etti. İnşallah Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun.
-Herhangi bir atamada Alevi kardeşlerimiz veya bir başkasına ayrımcılık yapılırsa bunun bizzat takipçisi olacağım.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.