Konya
°C
Yeni Meram
04.10.2017 11:07

Mevsim değişikliğine dikkat!

Mevsim değişikliğinin insanları etkilediğini hatırlatan Diyetisyen Serpil Parlak, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliğinin yorgunluk olarak kendini gösterdiğini açıkladı.

A+
A-
04.10.2017 11:07
0
1689
ABONE OL
Mevsim değişikliğinin insanları etkilediğini hatırlatan Diyetisyen Serpil Parlak, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliğinin yorgunluk olarak kendini gösterdiğini açıkladı. Diyetisyen Serpil Parlak yorgunluğu giderecek besinler hakkında bilgi vererek, “Balık, Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmeli. Yağlı tohumlar, Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yer fıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli. Ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengindir” dedi. Parlak, “Ispanak, roka, pazı, nane, tere tercih edilmesi önerilmektedir. Bu sebzeleri çiğ olarak ya da kısa süre az suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor. Yumurta, Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta; anne sütü kalitesinde protein içerir ve ’örnek protein’ olarak tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir. Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı etki de göstermemektedir” diye konuştu. Kurubaklagillerin, Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden dolayı yorgunluğa birebir geldiğini anlatan Parlak sözlerine şöyle devam etti, “Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmeli. Kepekli tahıllar, Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşıyor. Süt ve süt ürünleri, Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Işık almayacak şekilde saklanmalarında yarar sağlanıyor.” Diyetisyen Serpil Parlak, bu besin gruplarına ilave olarak elma, kivi, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ay çekirdeği, karaciğer, yeşil çayın yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlandığını söyledi. Özellikle su tüketimi ve düzenli olarak yapılan egzersizlerin de vücudu canlandırmaya yardımcı olacağının üzerinde duran Parlak, alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinlerin yorgunluk vermekte olduğu gözlemlenirken, özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor veya diyetisyenlere danışılmalı sözlerine ekledi.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.