Konya
°C
Yeni Meram

KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ? -Diyetsiyen Serpil Parlak - Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.09.2016 22:01
0
5309
ABONE OL
Hayatımızın her döneminde sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına önem vermeliyiz. Kurban bayramında da günlük hayatımız olduğu gibi sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. KIRMIZI ET FAYDALARI NELERDİR? Kırmızı et, İyi kaliteli hayvansal bir proteindir. Aynı zamanda, Demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. VETERİNER KONROLÜNDEN GEÇMİŞ OLMASINA DİKKAT EDİN! Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yüksektir. KURBAN BAYRAMINDA TÜKETİLEN ETLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Etlerinizin az yağlı olmasına özen gösterin. Kavurma ve sotelerde yağ kullanmayın. ETLERİNİZİ 24 SAAT BEKLETMEDEN TÜKETMEYİN! Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. ETİNİZİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ? Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında mikroorganizma üreme riski yüksek olduğu için çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. ETLERİNİZİ NASIL TÜKETMELİSİNİZ? Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. ETLERİNİZİ BOL YEŞİLLİK VE SALATA İLE TÜKETİNİZ! Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. MANGALA DİKKAT ! Etler mangal yapılacaksa; mangalla et arasında en az 10-12 cm olmalı ve kömürleşecek şekilde kızartılmamalı çünkü kömürleşen etler her zaman KANSER RİSKİ taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folikasit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. SAKATAT TÜKETİMİNE DİKKAT EDİNİZ. Kurban bayramı ile birlikte genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ve kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. EV ZİYARETLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Gidilen bayram ziyaretlerinde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir. *Günlük 2-2.5 lt su tüketimine dikkat edilmelidir. Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum… Diyetisyen Serpil Parlak Whatsapp : 0533 8250681
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.