Konya
°C
Yeni Meram
17.08.2018 07:40

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Dyt. Aliye Akkaş, Kurban Bayramı’nda beslenme, et tüketimi ve etin saklanmasıyla ilgili önerilerde bulundu.

A+
A-
17.08.2018 07:40
17.08.2018 04:49
0
5141
ABONE OL
Dyt. Aliye Akkaş, Kurban Bayramı’nda beslenme, et tüketimi ve etin saklanmasıyla ilgili önerilerde bulundu. Kurban bayramında kurban etinin kesilir kesilmez hemen tüketildiğine ve et tüketiminin arttığına dikkat çekmek isteyen Diyetisyen Aliye Akkaş, Kurban bayramında sağlıklı et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı Öncelikle kurban etinin hemen yenilmemesi için şunları belirtti; Kurban eti kesildiği zaman ölüm sertliği dediğimiz olay gerçekleşir. Bu durumda kurban eti oldukça sert ve çözülmesi zaman alır. Bunun için ilk 1-2 gün bekletip dinlendirmek gerekir, sonra ete istediğiniz işlemi uygulayarak hazırlayabilirsiniz. Kurban eti dinlendirilmeden yenildiğinde sindirim süresi uzadığı için hazımsızlık, şişkinlik, uyku problemi ve kabızlık yapabilir. Kurban bayramının ‘et bayramı’ gibi bir algıyla daha fazla et tüketilmemesi hususunda uyarıda bulunan Dyt. Akkaş, birçok hastalığa da davetiye çıkarabildiğini belirtti. Kurban bayramında sağlıklı beslenerek kilo kaybından ziyade kilonun korunması gerektiğini söyleyerek, yeterli ve dengeli beslenmenin önemini belirtti. Bayram sabahını sindirimi kolay günlük kahvaltı tarzında peynir, domates, salatalık, yumurta,zeytin gibi kahvaltılıklarla geçirilmelidir. Öğle yemeğinde et ve etin yanında mevsim salatası, çoban salata yada etli sebze yemeği gibi sebzenin de bulunacağı şekilde olmalıdır. Akşam yemeğinde de oldukça hafif bir menüyle kapatılmalıdır. Öğünlerin arasında yiyeceğiniz aperatif yiyecekler, size sunulan ikramlıklar sütlü tatlı, meyveli tatlı olarak hafif olmalı ve aşırıdan kaçınılmalıdır. Börek, sarma yerine kuru meyve, kuruyemiş ikram edebilirsiniz. Hazmı diğerlerinden  daha kolay olur ve tok tutar. Kolesterolü olan, kalp hastalığı, eklem rahatsızlığı bulunan kişilerin et tüketimi konusunda daha dikkatlı olmaları gerektiğini belirten Akkaş, ‘etin yanında sindirimi kolaylaştırmak için yeşilliğin bulunması gerektiğini söyledi.’ ‘Eti yerken yanında mutlaka limonlu yeşillik tüketmeliyiz.’ Etle birlikte ette bulunan demirin emilimini artırmak için yeşillik ve C vitamini yönünden zengin limonla birlikte tüketmenin vücudun emilimi açısından faydalı olacaktır. Kavurma, et tüketiminde en çok tercih edilen yöntemdir. Kavurmanın içine tereyağ yada kuyruk yağı eklemeden kısık ateşte kendi suyunda pişirilmelidir. Tercih olarak da olabildiğince azaltılma yönüne gidilmeli. Etinizi mangal da pişirmek istiyorsanız, etleri ateşten 15 santim uzakta ve kömürler kor haline geldikten sonra pişirilmelidir. Ateşe yakın  olarak pişirilen etlerde kanserojen ögelerin oluşumuna B12, B1 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Etler , büyük parçalar halinde değil kıymalık, biftek, kuşbaşılık, bonfile gibi hazırlanmalı, yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında yada derin dondurucuda saklanmalı. Kullanılacak kadarı çıkartılmalı. Yoğun bir beslenme olan bu bayramda sıvı alımınızı kontrol edin. 10-12 bardak su tüketmeli. Yemeklerden 1 saat sonra maden suyu da hazmı kolaylaştırır. Bayrama özel bir durum olmadığı gibi her gün yürüyüşler ihmal edilmemeli, tempolu olarak 30-45 dakika arası yapılmalı.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.