Konya
°C
Yeni Meram

Kur’an’dan Rahmet Esintileri: Yirminci Cüz (2)

Kur’an’dan Rahmet Esintileri: Yirminci Cüz (2)- Hüseyin TOPTAŞ- Yeinmeram Gazetesi

A+
A-
19.07.2019 06:12
18.07.2019 14:33
0
4949
ABONE OL

İnsana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik

Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şayet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak bana olacaktır ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim. 

İman edip de salih amel işleyenler var ya, biz onları mutlaka salihler (iyiler) arasına sokacağız.” (1)

Allah, herkesin kalbinde olanı en iyi bilir

İnsanlardan öyleleri vardır ki, “Allah’a inandık” derler. Ama Allah uğrunda bir ezaya uğratılınca, insanlardan gördükleri baskı ve işkenceyi Allah’ın azabı gibi tutar. Andolsun, Rabbinden bir yardım gelecek olsa mutlaka, “Biz de sizinle beraberdik” derler. Allah, herkesin kalbinde olanı en iyi bilen değil midir?

Allah, elbette kendisine iman edenleri de bilir ve elbette münafıkları da bilir.

İnkâr edenler iman edenlere, “Yolumuza uyun da sizin günahlarınızı yüklenelim” derler. Hâlbuki onların günahlarından hiçbir şey yüklenecek değillerdir. Şüphesiz onlar kesinlikle yalancılardır.

Andolsun, onlar mutlaka kendi yüklerini ve kendi yükleriyle beraber nice ağır yükleri yükleneceklerdir. Uydurmakta oldukları şeylerden de kıyamet günü şüphesiz, sorguya çekileceklerdir.” (2)

Örümcek misali

Allah'tan başkalarını dost edinenlerin durumu, kendine bir ev edinen örümceğin durumu gibidir. Evlerin en dayanıksızı ise şüphesiz örümcek evidir. Keşke bilselerdi!” (3)

Namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar

“ (Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.” (4)

Namaz kılanlar, kıldıkları namazın kendilerini hayasızlıktan veya kötü davranışlardan alı koyup koymadığını davranışlarının otokritiğini yaparak değerlendirmelidirler. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan "Türkiye'de Dini Hayat Araştırması"nda ülkemizde namaz kılma oranı yüzde 40 civarında çıkmıştır. Ayet ve hadisler namaz kılan kişilerin yaşayış ve davranışlarına namazın olumlu etkileri olması gerektiğini bildirdiği halde, bir İslam ülkesinde olmaması gereken davranışların toplumumuzda sergilenmesi üzerinde de ciddi olarak durulmalıdır. Yüzde 99’u Müslüman olan ülkemiz nüfusunun yarıdan fazlasının dinin direği ve cennetin anahtarı olan namaz konusuna olan duyarsızlığı, toplumumuzda bir iman problemini ortaya koymaktadır. İmanı amelle desteklemediğimiz zaman, ameli davranışlarla imanı beslemediğimiz zaman inanç dünyamız kendisine gelen farklı kaynaklardan beslenerek iman zafiyeti geçirebiliriz. Kur’an’ı anlamak ve onunla amel etmek temennisi ile…

-----

  1. Ankebut 8-9

  2. Ankebut 10-13

  3. Ankebut 41

  4. Ankebut 45

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.