Konya
°C
Yeni Meram
26.11.2014 16:21

Sistem çöktü! Nüfus kayıtlarına ulaşılamıyor

A+
A-
26.11.2014 16:21
01.12.2014 00:29
0
10902
ABONE OL
Nüfus kayıtlarının tutulduğu MERNİS sistemi bu sabah itibarıyla çöktü. Nüfus müdürlükleri sabah saatlerinde hiçbir işlem yapamıyordu. Öğlene doğru ise sistem ağır da olsa çalışmaya başladı. Geçen pazartesi günü de reçete onay sistemi olarak bilinen MEDULA sistemi çökmüş hastaların işlemleri saatlerce yapılamamıştı.
Hürriyet'in haberine göre, Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi)'nde bu sabah arıza başlayan arıza onarılmaya çalışılıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı 130 milyon kaydın yer aldığı MERNİS sisteminin çökmesiyle hiçbir online işlem yapılamıyor.
Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlüklerinde şu daikakalarda işlem yapılamadığı bilrdiriliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri , “Sistem şuan çalışmıyor, arızanın giderilmesine çalışılıyor. En kısa zamanda sistem devreye girecek” dediler.
MERNİS SİSTEMİ NEDİR? 
Merkezî Nüfus İdare Sistemi ya da kısaca MERNİS, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ve 2000'li yıllarda uygulamaya alınabilen merkezî nüfus bilgileri düzenlemesi olarak biliniyor. Sistem merkezi olarak Ankara, Yenimahalle ilçesi, Lalegül semtinde yer alan ilgili genel müdürlüğün yerleşkesinde kullanılıyor. MERNİS projesi kapsamında bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bilgisayar ortamında 11 haneli sayıdan oluşan bir sayısal kişi kimlik atamasına dayanan ve adına Vatandaşlık Numarası denilen uygulama bu projenin vatandaşa yansıyan ve bilinen yanı. Projeye başlandığı 1960'lı yıllardan bu yana sistem veritabanına girilen ölü ve sağ kişi sayısı 120 milyonu geçti.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.