Konya
°C
Yeni Meram

Konya'nın eskimeyen değerleri

Konya'nın eskimeyen değerleri - Muammer BAĞCI - Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.05.2017 08:30
29.05.2017 08:28
0
11956
ABONE OL
Konya, memleketimizin adı eski devirlerden beri değişmeyen nadir şehirlerinden biridir. M.Ö 7000 yılından itibaren yerleşim yeri olmuş ve pek çok medeniyete beşiklik etmiştir. Yazının M.Ö 3500 yıllarında kullanılmaya başladığını hatırlarsak Konya’nın ne kadar eski ve önemli bir yerleşim yeri olduğu daha iyi anlaşılır. Bu kadar uzun bir geçmişe dayandığı için de Konya’da bugün pek çok farklı kültür ve medeniyetin bıraktığı eserleri görmek mümkündür. Bu da Konya’yı tarihi yönden çok zengin bir şehir haline getirmektedir. Memleketimizde bu kadar farklı medeniyetin mirasına sahip şehir sayısı nadirdir. Hititler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Sasaniler, Emeviler, Bizanslar, Müslüman Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar şehrimizin geçmişinde iz bırakan medeniyetlerdir. Bu medeniyetlerden kalan eserlerin hepsi tabi ki günümüze ulaşmamıştır. Ancak ayakta kalan eserlerin başında Konya’nın sembolü sayılan Mevlana Müzesi gelir. Mevlana Müzesi Konya’yı sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada önemli bir merkez haline getirmiştir. Konya’nın sahip olduğu tarihi geçmişi ve eserleri daha fazla tanıtarak Mevlana ile tüm dünyada zaten bilinen şehrimiz daha da ayrıcalıklı bir konuma getirilebilir. Nasıl ki Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat devrinde ve sonrasında dünyanın ilim ve sanat merkezi haline gelmiş, Bahaeddin Veled, Muhildin Arabi, Mevlana Celalettin Rumi, Sadrettin Konevi, Şemsi Tebrizi, Kadı Burhaneddin gibi bilgin,mutasavvıf ve filozoflar kıymetli eserlerini Konya’dan dünyaya sundularsa bugün bizim de bu eserleri korumak ve dünyaya tanıtmak borcumuzdur. Yine Nasrettin Hoca’da güldüren ve düşündüren fıkraları ile Konya’nın sosyal hayatına asırlardır katkı sunan bilge bir kişidir.
  • Alaeddin Camisi, Sahip Ata Cami ve Külliyesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese, Sultanlar Türbesi ve Selçuklu Köşkü Konya’da bilinen Selçuklu eserleridir.
  • Aziziye Cami, Selimiye Cami, Yusuf Ağa Kitaplığı ve Kapı Cami, Şerafettin Cami’de en bilinen Osmanlı eserlerindendir.
  • Beylik dönemine deait pek çok cami, hamam, çeşme, köprü, tekke, kervansaray gibi eserlerde bulunmaktadır.
  • Mevlana Müzesi, Karatay Çini Eserleri Müzesi, İnce Minare Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Sahipata Vakıf Müzesi, İstiklal Harbi Şehitler Abidesi.
  • Sırçalı Medrese, Küçük Karatay Medresesi, Ali Gav Medresesi ( Tarla Mahallesinde) , Tacül-Vezir Medresesi( Dede Bahçe Semti doğusunda), Tahir ile Zühre Mescidi (Beyhekim Mahallesinde),
  • İkinci Kılıçaslan Köşkü (Alaeddin Tepesi’nin Karşısında), Sırçalı Mescid, Taş Mescid.
  • Sultan Hamamı, Mahkeme Hamamı, Meram Hamamı ve Akşehir'de bulunan Meydan Hamamı ve Orta Hamamı.
  • Sadrettin Konevi Cami ve Türbesi, Şems Tebrizi Cami ve Türbesi, Tavus baba Türbesi, Ateş Bazı Veli Türbesi, Fatih Dede Türbesi, Şeyh Sücaeddin Türbesi( Musalla Mezarlığı)
  • Horozlu Hanı, Zazadin Hanı, Altınapa Hanı (Konya- Akşehir yolu üzerinde ),Ishaklı Han ( Akşehir- Çay yolu üzerinde), Kızılviran Han (Konya Beyşehir Yolunda).
  • Konya Kalesi, Gevela Kalesi ( Takkeli Dağ yanı), Beyşehir Kalesi, Kubad-Abad Sarayı( Beyşehir), Selçuklu Köşkü,
  • Hitit Şehri; Konya’ya 7km uzaklıkta, Karaköyük’teçıkarılmış, mimari kalıntılar, çanak-çömlek ve mühürler bulunmuş.
  • Çatalhöyük; 50 km mesafede Anadolu’da insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biridir.
  • İvrit Anıtı; Tarihteki ilk tarım anıtıdır. Ereğli ilçesindedir. Toprağın bereketine şükür ifadesi olarak Hititler tarafından dikilmiştir.
  • Kilistra antik kenti; Hatunsaraydadır.
  • Bolat Örenyeri: Hadım ilçesindedir.
  • Aya Elena Kilisesi: Sille’dedir.
  • Karahöyük ve Güneyde Nekropol alanı.
Görüldüğü gibi Konya’nın sadece merkezi değil, yakın çevresi de çok zengin bir tarihe sahiptir. Bizim bildiklerimiz kadar bilmediklerimiz de vardır. Böyle zengin bir geçmiş her coğrafyaya nasip olmaz. Bunlara sahip çıkarak ve onları ziyarete açık yerler haline getirerek Konya’yı hem iç hem de dış turizmimizde bir kültür merkezi haline getirmek mümkündür. Konya’nın içini eskiden mevcut olan atlı faytonlarla, uzak bölgelerini üstü yarı açık otobüslerle turlar halinde tanıtmak Konya’nın hem finansal hem de sosyal hayatına büyük bir katkı sağlayacak ve geçmişe sahip çıkan bir nesil gelecek nesillere de ilham kaynağı olacaktır.  
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.