Konya
°C
Yeni Meram
22.11.2018 17:02

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? - Zorunlu kış lastiği uygulaması ile ilgili detaylar

Kış lastiği uygulaması, kış aylarında yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar için ne zaman başlıyor? Zorunlu kış lastiği uygulaması kimleri kapsıyor gibi sorularınızın cevapları haberimizde...

A+
A-
22.11.2018 17:02
25.11.2018 14:21
0
6234
ABONE OL
Kış lastiği uygulaması, kış aylarında yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar için ne zaman başlıyor? Zorunlu kış lastiği uygulaması kimleri kapsıyor gibi sorularınızın cevapları haberimizde... Bilindiği üzere kış lastiği uygulaması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 81 ildeki tüm ticari araçlarda kullanılması zorunlu hale getirildi. Kış aylarında trafik kazalarını en aza indirgemek, olası trafik kazalarını önlemek için yapılan bu uygulama ile daha güvenli yolculuk yapılacak. Havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında, ‘’kış lastiği ne zaman takılacak’’ sorusu yer alıyor. Peki 2018 kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiğinin faydaları nelerdir? Kış lastiğinde nelere dikkat edilmesi gerekir? Zorunlu kış lastiği uygulaması ile ilgili detaylar İşte tüm merak edilenler…

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2018  tarihi itibari ile başlayacak.

Zorunlu kış lastiği uygulaması kimleri kapsıyor?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, kış lastiğine ilişkin yapılan düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunluluk taşıdığını ifade edildi. Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takma zorunluluğuna ilişkin detaylar Resmi Gazete'de yayımlanan 687 no'lu Kanun Hükmünde Kararname ile belirtilmiş olup. 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve ticari araçların kış lastiği takmadığında 715 TL ceza yazılacağı belirtilmiştir. 2017 yılı kış lastiği takmama cezası 625 TL iken yeni ceza 2018 yılında bu tutar 715 TL'ye yükselmiştir. Yani güncel kış lastiği cezası : 715 TL'dir Kış lastiğinin faydaları nelerdir?

Kış lastiğinin faydaları nelerdir?

Kış aylarında kazaların en büyük nedeni olan karlı ve buzlu zemin nedeniyle aracınız için tercih ettiğiniz lastik türünün de önemi artmaktadır. TÜİK`e ait verilere göre her yıl 17 bin trafik kazasının gerçekleştiği ülkemizde trafik kazalarının +7 derecenin altındaki hava koşullarında karlı ve buzlu zeminde meydana gelmesi kış lastiğini kullanımının yol ve can güvenliği açısından büyük önem taşıdığını gösteriyor. Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler. Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır. Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır. Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabilir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır.

"Lastik ömrüne dikkat edin"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine, trafiğin daha güvenli seyredebilmesi, olası trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişimi kadar, alınan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğine işaret eden Erkoç, araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerektiğini bildirdi. Sürücülerin, 1 Aralık'tan önce lastik değişimlerini yapmaları önerisinde bulunan Erkoç, lastik değişiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da şunları kaydetti: "Lastik ömrüne dikkat edin. Kışlık ya da yazlık lastik alınırken tarihine de mutlaka bakılmalı. Çünkü lastiğin hiç kullanılmasa dahi belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybeder, balans da tutmaz. Sıfır lastikler depolarda çok bekletildiğinde deformasyona uğrayabilir. Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir. Buna dikkat edilmeli, zaten rot balansa gittiğinde bunun bilgisi de alınabilir. Kazaların sebeplerinin başında lastikler gelmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızı uyarmak ve bu konuda hassas davranmalarını istemekteyiz."

Lastik seçerken nelere dikkat edilmelidir?

* Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı Ekim – Kasım ayları ile sona erdiği Mart -Nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir. * Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken risklerden biridir. * Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın çekiş performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur. * Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklanmaya sebep olabilir. * Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine dikkat etmelisiniz. * Lastiğinizin arabaya takılmadan önce balans ayarları yapılmalıdır. * Önemli bir hatırlatma: Kış lastiklerinizi değiştirmiş olsanız bile, aracınızda zincir bulundurma sorumluluğun devam etmektedir. Kış lastikleri kullanarak, zincir kullanımına gerek olmadığı düşünülmemelidir.

'Kar lastiği değil, kış lastiği'

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.