Konya
°C
Yeni Meram
23.01.2015 21:36

Kış Hastalıklarına Karşı Koruyan Gıdalar

A+
A-
23.01.2015 21:36
23.01.2015 21:37
0
8316
ABONE OL
Kış aylarında beslenme planının doğru yapılmasının hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, "Brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates, ıspanak, portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon, nar gibi meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin ve minerallerle vücutta enfeksiyonu önleyip, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur" dedi. Kış döneminde havaların soğuması ile birlikte beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerekiyor. Kış ayları boyunca beslenmeye dikkat ederek bu dönemde yaygınlaşan salgın hastalıklara karşı vücudumuzu korumak mümkün. C vitamininin kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirmede önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü , bu dönemde antioksidan yani hücre yenileyici özelliği bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Antioksidan açısından zengin besinleri sıralayan Dyt. Köprülü, "Antioksidan, sebzelerden brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates ve ıspanakta, meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon ve narda yoğunlukla bulunur. Bu meyve ve sebzeler içerdikleri E vitamini ve kalsiyum, magnezyum gibi önemli minerallerle de vücutta enfeksiyonu önleyip, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur" dedi. Balık tüketimini arttırın Kış aylarında balık tüketiminin de en az meyve sebzeler kadar önemli olduğunu belirten Dyt. Köprülü, "Balıklar bu mevsimde daha çok yağlanır, bu da Omega-3 yağ asidinden zengin oldukları anlamına gelir. Haftada 1-2 sefer tüketilecek olan somon, uskumru, palamut, sardalye gibi balıklar içerdikleri Omega-3 ile vücutta enflamasyonu önleyip, varolan mikroplar ile de savaşır" diye konuştu. Yeşil çayı beslenme programınıza alın Yeşil çay kullanımının bağışıklığı güçlendirdiğini anlatan Dyt. Köprülü, "Kahvaltıda veya ara öğünlerde meyve, çiğ kuruyemiş ya da lifli bisküvilerin yanında yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz" dedi. Ada çayının da doğal antiseptik özelliği ile vücutta mikropları öldürmeye yardımcı olduğuna değinen Dyt. Köprülü ada çayının özellikle boğaz enfeksiyonlarında etkili olduğunu söyleyerek "Çayların içine 1 dilim limon koyarak, içeceğinize C vitamini de katmış olursunuz" diye konuştu. Yumurtayı nasıl tükettiğiniz önemli Kahvaltıda veya diğer ana öğünlerde tüketilen yumurtanın demir ve B12 açısından zengin bir kaynak olduğunu belirten Dyt. Köprülü,... Haşlanmış olarak tüketildiğinde yanında biraz peynir ve üzerine limon sıkılmış bol yeşillik ile omlet veya menemen şeklinde tüketildiğinde ise içine domates, biber, ıspanak, mantar gibi vitamin ve mineralden zengin sebzelerin eklenmesini önerdi.  
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.