Konya
°C
Yeni Meram
11.01.2016 17:21

Karapınar'da 'İLEK Projesi' çalıştayı gerçekleşti

3 yıldır Karapınar'da uygulanan Yerel Bütünleşik Çevre Bilgisi (İLEK) projesi çalıştay toplantısı Karapınar'da gerçekleştirildi

A+
A-
11.01.2016 17:21
0
9918
ABONE OL
Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Akça, Ziraat odası meclisi salonunda gerçekleşen toplantıda "İLEK Projesi" hakkında  bilgi verdi.
Akça, İLEK Projesinin, Japonya RIHN Enstitüsü ile dünyada 68 ülkede uygulandığını, Türkiye ortağının ise Karapınar Ziraat odası olduğunu vurguladı. Proje kapsamında Karapınar'ı model olarak tanıtmak istediklerini belirten Akça, şunları kaydetti. "Karapınar'da elde ettiğimiz bilgiler ışığında, küresel sorunları nasıl kullanabiliriz onun cevabını almak istiyoruz. Dünyada çölleşme ve kuraklık en büyük sorun. 1990 yılından sonra sıcaklıklar da artış var. Yağışlar yüzde 5 azalmaktadır. Bu da yetiştirilen ürünlerde verim kaybına yol açmaktadır. Bu proje de arazi çalışmalarıyla toplumsal denemeleri bütünleştirip ortaya çıkartacak proje çerçevesi, küresel çevresel problemleri çözmek üzere yerel deneyimi güncel teknolojilerin kullanımı gösterecek dünya çapında büyük bir deney olacaktır." - "Karapınarlı toprağın kıymetini biliyor" Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Karapınar’da Ürün çeşitliliğinin 40 yıl önce tek  veya 2 olduğunu kaydetti. İlçenin şimdiler de Poli kültürün hakim olduğu bölge konumda olduğunu belirten Soylu, konuşmasında şunları söyledi: "Karapınar toprak bakımından acı tecrübeleri yaşamış bir yer. Toprağın kıymetini bilen bir topluluk. Karapınar insanı toprağın önemini, suyun önemini kavradı. Karapınar topraktaki biyolojik canlığın kendisine nasıl dönüş yapacağını çok iyi biliyor. Bölge insanı modern çiftçilik yapmaya başladı. Hayvancılıktan çıkan ürünleri toprağa geri katmayı öğrendi. Karapınar'lı toprağın kalitesini öğrendiği için mutluyum. En modern sulama sistemleri Karapınar da uygulanıyor” Programa Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Akça, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin,  Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, Konya Sulama Birliği Başkanı Şaban Güven, Karapınar ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, STK başkanları ve çiftçiler katıldı.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.