Konya
°C
Yeni Meram
29.05.2015 00:25

Fetih ve İstanbul

Fetih ve İstanbul - Rıdvan Bülbül - Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.05.2015 00:25
0
6205
ABONE OL
 

      ■ Konstantin elbet fethedilecektir. Onu

     fetheden komutan ne iyi komutan ve

     onun askerleri ne güzel askerlerdir.

      (Hz. Muhammed)

***

   Türkiye Haritası İstanbul olmadan, öksüzdür, yetimdir. İstanbul olmadan bir vatan haritası çizmek hüsrandır, hüzündür.

   Yedi Tepe’li İstanbul, M.Ö. 657’ de  Megaralılar tarafından kurulmuş,  uğruna nice savaşlar verilmiş, sıkça el değiştirmiş bir dünya kentidir.

   M.Ö. 395 yılında Roma İmparatorluğu  bölününce  Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti olmuş, 1203 yılında Haçlı ordularınca alınmış ve  1261 yılında da Bizanslıların eline geçmiştir. Osmanlı Devletinin tarih sahnesine çıkmasıyla da İstanbul renkli rüyasını oluşturmuştur.

   Padişah II. Mehmet, 1453’de hocası Akşemsettin’in teşvikiyle Bizans’a saldırmaya  karar vermiş, Beyazıt’ın yaptırdığı Anadolu Hisarının karşısına Rumelihisarı inşa ettirmiştir. Daha sonra da  6 Nisan 1453 günü, Osmanlı Ordusu Bizans surları önüne gelmiştir. İmparator Konstantin, Haliç’i zincirle kapatarak denizden girilmesini önlemesine karşın 11 Nisan’da kuşatma tamamlanmış ve top ateşi başlamıştır. 20 gün süren top ateşi sonuç vermeyince kuşatmanın denize kaydırılması gereğine inanan II. Mehmet, bir gece yetmiş parça gemiyi karadan yürütmüş,  Osmanlı Donanması’nı Haliç’te görenler paniğe kapılmışlardır. Haliç ve karadan atışlarla surlarda gedikler açılmış, 29 Mayısta genel saldırı düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

   Akşemsettin Padişaha, cesaret vermiş;

 Hz. Peygamberin, sözüyle müjdelenen komutanın kendisi olduğunu bildirmiştir. Bu inançla 29 Mayıs 1453’de taarruz başlamış, zorlu savaşta çok sayıda şehit verildi. Bizans surlarına Türk bayrağını diken Ulubatlı Hasan da şehitler arasındaydı.  Nihayet, Mayıs  Salı günü, İstanbul’un fethedildi,

 23 Nisan 1920 tarihine kadar İstanbul  Osmanlı Devleti’ne Başkentlik yaptı.

İstanbul’un fethinin zorlandığı bir günde

Padişah, veziri  Ali Paşa’yı Akşemseddin’e gönderdi, Ali Paşa Akşemseddin’e sordu;

   “Kale fetholmak ve düşmana zafer bulmak ümidi var mıdır? “

   Akşemseddin, emin üslupla yanıt verdi;

   “Muhammed ümmetinden bunca  Müslüman ve gazîler bir kafir kalesine hücum edeler, inşaallah fetholunur. “ Padişah, bu işaretle yetinmedi; vaktin de  belirlenmesi  için Vezîrini yine gönderdi.

  Akşemseddîn murakabeye daldı ; “Bu yılın Rebîu’l-evvel ayının 20. günü, seherde ihlâsla yürüsünler. O gün fethola, Konstantiniyye’nin içi ezan sesiyle dola!”

Padişahı 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet at sırtında Topkapı'dan İstanbul'a girdiğinde,  Ayasofya'ya yöneldi, kapıya gelince atından indi, Ayasofya'ya yaya olarak girdi. Kiliseye sığınan halk korkudan titriyordu. Padişah, yere kapanan dini liderler ile erkekli kadınlı halka şöyle sesleniyordu:  “ Ben Sultan Murat Han Oğlu Sultan Mehmet derim ki: Bu günden itibaren can ve hürriyetiniz teminatım altındadır.”     Fatih Sultan Mehmet ertesi gün şehrin her yerinde fermanlarını okutarak, şehrin içinde saklanan halkın korkmadan ortaya çıkmasını istedi. Can, mal ve ırzlarının korunacağını, din ve mezhep özgürlüğü ile milli gelenek ve göreneklerin Türk yasalarının güvencesi altında olduğunu ilan etti., Sorgusuz sualsiz öldürülmeyi bekleyen binlerce insana, her türlü özgürlüğü tanındı. Askerlere hakları olan yağmaya izin verilmedi. Fetih sonrası

Sultan Mehmed Han, hocası Akşemseddin’i arattı, Edirnekapı yakınında viranede, ibadet eder halde bulundu. Mahalleye adı verildi.

   Fetih’in yansımaları oldu.■ Bizans’ın çöküşü ile “Orta Çağ” kapanıp “Yeni Çağ” açıldı. ■ Tuna’nın güneyi ile Fırat-Toros’un  batısı Osmanlıların eline geçti. ■ Buğdan, Sırbistan, Mora, Amasra, Çandarlı Beyliği, Trabzon Rum İmparatorluğu, Akkoyunlu  Beyliği, Kırım Hanlığı Osmanlılara katıldı.

    ■ Venedik’in deniz üstünlüğü bitti.    ■ Dünyanın en büyük kilisesi Ayasofya, cami haline getirildi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.