Konya
°C
Yeni Meram
21.03.2020 01:54

Evde el dezenfektanı nasıl yapılır?

Korona virüsü ülkemizde görüldükten sonra insanlar virüse karşı nasıl tedbir alınabileceğini araştırmaya başladı. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda virüsten korunmak için en etkili yöntemin el temizliği olduğuna dikkat çekti. Peki korona virüsünden korunmak için el dezenfektanı nasıl yapılır? İşte evde el dezenfektanı yapmanın yöntemleri!

A+
A-
21.03.2020 01:54
23.03.2020 01:56
0
6696
ABONE OL
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan corona virüsü Türkiye’de görüldü. Virüsün Türkiye’de görülmesinden sonra insanlar virüse karşı tedbir almak için araştırma yapmaya başladı. Uzmanlar günlük hayatta alınabilecek küçük önlemlerle virüsten korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada alınabilecek önlemler net bir şekilde belirtiliyor. Özellikle büyük şehirlerde kullanılan toplu taşıma araçlarının çok sık kullanılmaması gerekiyor. Ölümcül virüs, hasta bireylerin öksürmeleri ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile buluşabiliyor. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz burun veya  ağıza götürülmesi ile de virüs bünyede kalıcı bir hal alıyor. Virüse karşı en iyi korunma yöntemlerinin başında el temizliği geliyor. Vatandaşların el temizliğini sağlamak için kullandığı el dezenfektanı nasıl yapılır?

Dezenfektan Coronadan Korur Mu?

İşte korona virüsüne karşı tedbir olarak yapılan el dezenfektanı… EL TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI? Eller en az 20 saniye boyunca sabun veya suyla yıkanmalıdır. Sabunun elin her yerine temas etmesi için el yıkamaya başlamadan önce suyla ellerin ıslatılması ve sıvı sabun kullanılması gerekmektedir. Sabun veya suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Nemli ortamlarda mikroorganizmalar daha hızlı çoğaldığı için eller yıkandıktan sonra mutlaka kağıt havlu ile kurulanması gerekir.   EL DEZENFEKTANI NASIL YAPILIR? Ellerde gözle görülebilen bir kirlenme varsa 20 saniye boyunca bol su ve sabunla eller yıkanmalıdır. El yıkanmasına en fazla kirlenen tırnaklar ve baş parmak bölgesinden başlanmalıdır.  Ellerinizde gözle görülebilen bir kirlenme yok ise su ve sabun yerine alkol bazlı el antiseptiği ile hijyen sağlanabilir.   EVDE EL DEZENFEKTANI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER! - 1 tatlı kaşığı boraks - 2 çorba kaşığı beyaz sirke - 2 bardak sıcak su - ½ çay kaşığı lavanta yağı - 3 damla çay ağacı yağı Hepsini bir kaba koyup toz yapıda olanları eriyinceye kadar karıştırın. Püskürtmeli bir şişede uzun süre saklayabilirsiniz. Cam yüzeyler hariç temizlenmek istenen yerlere püskürtülüp arkasından kağıt havluyla kurulamak yeterli. Diğer havlular bakteri üretmesi bakımından virüse yol açabilmektedir. Evde antibakteriyel jel tarifi - 2 kaşığı doğal aloe vera jel - 20 damla limon yağı - 10 damla tarçın yağı 10 damla kekik yağı - 10 okaliptus yağı - 10 damla karanfil tomurcuğu yağı Kapaklı bir şişeye suyu ve aloe vera jeli boşaltın. Üzerlerine tüm yağları damlatın ve şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayın. Çalkalama işlemini uzun süre uygulamak, jelin kıvamı açısından önemli. İşte hepsi bu kadar, antibakteriyel jel kullanıma hazır! Dilerseniz küçük şişelere doldurup yanınızda taşıyabilir veya evde saklayabilirsiniz.

Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır?

Dezenfektan için gerekli olan malzemeler - 2/3 fincan yüksek alkol -1/2 su bardağı beyaz damıtılmış sirke - 3/4 fincan damıtılmış su - 30-40 damla çay ağacı esans yağı - 30-40 damla Limon özü yağı - Sprey şişesi Şişeye alkol, sirke ve suyu dökün. Tüm yağları ekleyin. Tüm maddeleri şişeye yerleştirdikten sonra ağzını kapatın ve iyice çalkalayın. Önce dezenfekte edilecek alanı silin ardından spreyi sıkın ve yeniden silip kurutun. Her kullanımdan önce şişeyi sallamayı unutmayın. Ellerimizi yıkarken nelere dikkat etmeliyiz? 1- El yıkama öncesinde ellerdeki yüzük-saat gibi aksesuarlar çıkarılır. 2- Akmakta olan su altında eller ıslatılır. 3- Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur. 4- Eller su altında iyice durulanır. 5- Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır. 6- Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.